Το αυτονόητο που συγκινεί

Μόλις χθες ήταν που συζητούσα με παρέα για τον χουλιγκανισμό στην Ελλάδα, τα ακραία στοιχεία και τα no politica που «ζουν και βασιλεύουν» μέσα σε διάφορους συνδέσμους ομάδων. Στενάχωρο θέμα θα μου πείτε, αλλά το έφερε η κουβέντα.

Γυρνώντας σπίτι, κάθομαι στον υπολογιστή και πέφτω πάνω σε μια φωτογραφία που νόμιζα πως πρόκειται για αστείο, αλλά ευτυχώς δεν ήταν. Ήταν κάτι αυτονόητο και υγιές, αλλά συγκινήθηκα γιατί αυτά σπανίζουν πλέον στην Ελλάδα και ειδικότερα στον χώρο του αθλητισμού.

Φορτισμένη η χθεσινή ημέρα αφού συμπληρώθηκαν 33 χρόνια από τον χαμό 21 ανθρώπων στην θύρα 7 στον αλησμόνητο αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Αρκετός κόσμος πέρασε από το μνημείο των 21 θυμάτων και άφησε ένα στεφάνι, ένα λουλούδι, κάτι για να τιμήσει την μνήμη τους.

Ανάμεσα σε όλα τα πανό, τις σημαίες του Ολυμπιακού και τα στεφάνια βλέπω και ένα πανό από φίλους του Παναθηναϊκού που ανέγραφε το μήνυμα: «8/2/81 Ποτέ ξανά» με το τριφύλλι ζωγραφισμένο στο πλάι. Υπό άλλες συνθήκες αυτό θα αποτελούσε κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Όμως στον ελληνικό αθλητισμό όπου χρειάζονται τόμοι και τόμοι για να περιγράψεις την οπαδική βλακεία, τέτοιες απλές και ανθρώπινες κινήσεις έρχονται για να δώσουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας, αλλαγής όπως θέλετε πείτε το, για το μέλλον.

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού που ανέβασαν αυτό το πανό δείχνουν ότι μπροστά στις αντιπαλότητες και τα μίση που θα έπρεπε να μένουν μόνο σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο δεν έχουν καμία σημασία όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές. Αυτό το κατάλαβαν και οι οπαδοί του Ολυμπιακού που δεν το κατέβασαν, όπως θα υπέθεταν πολλοί.

Προς θεού ο οπαδισμός δεν θα εκλείψει με τέτοιες κινήσεις που μας εκπλήσσουν ευχάριστα. Ίσως να είναι η αρχή να καταλάβουν οι ανεγκέφαλοι ότι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Δύσκολο έως ακατόρθωτο είναι η αλήθεια. Όμως η αυτονόητη αυτή λεπτομέρεια των φίλων του Παναθηναϊκού δείχνει έναν άλλο δρόμο. Μας δείχνει ότι έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε κι ας μην το θέλουν κάποιοι.

Η εικόνα όμως είναι αυτή που μένει και κάνει την διαφορά. Γιατί η συγκεκριμένη είναι πάνω από… χίλιες λέξεις και σημαίνει πολλά. Ώσπου να τα καταλάβουν όλοι καλό θα είναι να την κοιτούν και να θυμούνται ότι με τον απέναντι δεν υπάρχει τίποτα να χωρίσεις, παρά μόνο μερικές νίκες και μερικές καζούρες. Αυτά…