INTER ALIA. Mια οργάνωση με νεανικό όραμα για την Ευρώπη και τους πολίτες της.

 

1624803_10151908985376190_792429376_nΜέρος Β’.

 

-Ποιοι είναι οι στόχοι της Inter Alia; Πως θεωρείται ότι μπορεί να συνεισφέρει κ σε ποιόν τομέα;

 

N. : Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες συγκρούσεις προκειμένου να βγει κάτι θετικό. Επίσης, θέλουμε να έρθουν οι πολίτες πιο κοντά στην Ευρώπη και να εκμεταλλευτούν όλες τις δυνατότητες της που είναι πολλές.

 

-Το όνομα πως προέκυψε;

 

Ν.Π.: Το όνομα της οργάνωσης ήταν θέμα σύσκεψης για πολύ καιρό με γνωστούς και φίλους μας. Πάραυτα, το τελικό όνομα δεν ήταν από τις επιλογές που είχαν προκύψει από αυτές τις συναντήσεις.

 

Ν.:  Inter Alia σημαίνει «μεταξύ άλλων».

 

Ν.Π.: Έτσι και εμείς θέλουμε να σταθούμε «μεταξύ άλλων», να προωθήσουμε την κοινωνία των πολιτών.

 

Β.: Εκτός των άλλων, είναι μια λέξη που παραπέμπει στην κοινή μας κατάρτιση αφού την έκφραση Inter Alia τη συναντά κανείς συχνά στα αρχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

-Η οργάνωση σας ασχολείται με την Ένωση ως οικονομικό οργανισμό ή με την ολότητα της ταυτότητάς της;

 

Ν.: Η Ευρώπη είναι ο κοινός μας τόπος. Μια Ευρώπη που μηδενίζεται στις μέρες μας και τα εργαλεία της όπως και οι προοπτικές της, δεν επικοινωνούνται όπως θα έπρεπε. Η Inter Alia λοιπόν ασχολείται γενικότερα με την Ευρώπη και την σχέση της με τους πολίτες.

 

Ν.Π.: Γενικά πιστεύουμε σε μια Ένωση που θα εξασφαλίζει την ειρήνη. Αν κάποια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει πια και υπάρχει μια άλλη βιώσιμη Ένωση αυτήν θα υποστηρίξουμε και πάλι.

 

-Είναι μια οργάνωση που απευθύνεται μόνο στους πολίτες της Ένωσης;

 

Β.: Όχι απαραίτητα. Στις έρευνές μας για παράδειγμα, ρωτάμε και ανθρώπους που δεν ανήκουν στην Ένωση. Πάραυτα, η άποψη τους μας ενδιαφέρει εξίσου.

 

-Φυσικά αυτό είναι μια γενίκευση, αλλά από την έρευνα σας και από όσα έχετε δει και ακούσει ποια είναι η άποψη σας σχετικά με την επικρατέστερη εικόνα των Ελλήνων για την Ε.Ε.;

 

Ν.Π.: Σίγουρα υπάρχουν πιο ολοκληρωμένες έρευνες από τις δικές μας όμως το γενικό κλίμα είναι η απογοήτευση. Η νεολαία πάραυτα, είναι πιο φιλοευρωπαϊκή. Συνεχίζει να είναι απογοητευμένη αλλά φαίνεται πως αυτό είναι κάτι αναστρέψιμο.

 

Ν.: Και είναι λογικό να κυριαρχεί η απογοήτευση αφού το marketing της Ένωσης είναι πολύ λάθος χωρίς λόγο. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που θα κάνει μια επίσκεψη στις Βρυξέλλες θα αποκομίσει μια πολύ αρνητική εικόνα για την Ένωση που θα αποτελείται από πολλά χρήματα, αρκετή διαπλοκή κλπ.

 

-Εσείς προσωπικά θεωρείτε πως η Ε.Ε. αποτελεί μια δυνατή Ένωση; Μιλάω από κάθε άποψη, κοινωνική, οικονομική, επιβλητική;

 

Ν.: Δύσκολο να απαντήσει κανείς αφού εξαρτάται από τον τομέα για τον οποίο μιλάμε. Το θέμα είναι ότι θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερη.

 

Ν.Π.: Νομίζω πως πιο ενδιαφέρον είναι να κοιτάξουμε προς τα πού πηγαίνει η Ένωση. Φαίνεται πως έχουμε μια Ένωση χωρίς όραμα, πολύ λαϊκισμό και εσωτερική κατανάλωση. Την ίδια στιγμή έχουμε μια Ένωση που δίνει μεγάλη βαρύτητα στους θεσμούς και έχει πολλές ανεξερεύνητες δυνατότητες. Για παράδειγμα, φέτος οι ψηφοφόροι εμμέσως θα ψηφίσουν τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . Πολύ σημαντικό και όμως πολλοί δεν το γνωρίζουν καν.

 

Β.: Και εγώ έτσι πιστεύω. Είναι φοβερό να έχεις σημαντικό έργο να επιδείξεις και να το επικοινωνείς ανεπαρκώς. Επί παραδείγματι, οι νέοι στην Ελλάδα δεν ξέρουν τις δυνατότητες που τους προσφέρουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

-Τώρα θα σας κάνω μια κοινότυπη ερώτηση που πιο κλισέ δεν γίνεται! Πως φαντάζεστε την Inter Alia σε δέκα χρόνια από τώρα;

 

Β.: Όλα θα είναι τέλεια όταν η οργάνωση μας θα είναι πλέον βιώσιμη και θα μπορεί να προσφέρει εργασία και σε άλλους.

 

Ν.Π.: Θα είναι μια δίκαιη οργάνωση που θα είναι σε θέση να δώσει πράγματα πίσω.

 

Ν.: Αν η οργάνωση μας συνεχίσει να υπάρχει σε 10 χρόνια αυτό σημαίνει πως αυτό που κάνουμε είναι ενδιαφέρον και γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον όσο περνά ο χρόνος. Οπότε αυτό θα είναι πολύ θετικό σημάδι από μόνο του.

 

-Με τι ασχολείται η Inter Alia αυτή τη στιγμή;

 

Β.:  Όταν τον Μάρτιο του 2013 ξεκινήσαμε την Inter Alia θέλαμε να ασχοληθούμε με τις ευρωεκλογές που έρχονται. Έτσι, προσπαθήσαμε μέσω e mail να μαζέψουμε απόψεις ανθρώπων από όλη την Ευρώπη. Ζητήσαμε να μας γράψουν λίγα λόγια για τις εκλογές και για την γενική τους άποψη σχετικά με την Ένωση Ένωση και έτσι ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με το projectπου ονομάσαμε «Electioniscoming. Tovoteornottovote?». Στο σύνολο των απόψεων παρατηρήσαμε συγκεκριμένες τάσεις που θέλαμε να ερευνήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος. Και σχεδιάσαμε το ερωτηματολόγιο “EUinYourEyes”. Εκείνη την περίοδο, μια προκήρυξη του Citizens of Europe για τις ευρωεκλογές μας κέντρισε την προσοχή. Λάβαμε μέρος και αφού κερδίσαμε την χρηματοδότηση φθάσαμε στην Τρίτη φάση που έχουμε ονομάσει «Building Bridges». Στα πλαίσια αυτής της φάσης, επισκεπτόμαστε Λύκεια σε όλη την Ελλάδα και συζητάμε με τους νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Έτσι και την Πέμπτη 6 Φλεβάρη θα βρισκόμαστε στο Arcadia University στην Αθήνα για να κάνουμε ένα debate ανάμεσα E.U. και U.S.A. προκειμένου να δούμε πως βλέπει ο ένας τον άλλον και ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές μας.

 

-Είναι κάτι που θα θέλατε ίσως να συμπληρώσετε που δεν αναφέρθηκε;

 

Β.: Θα ήθελα να αναφερθώ στα 4 βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας. Το πρώτο είναι η ανάλυση όπου ασχολούμαστε με ποικίλα θέματα, συμπεριλαμβάνονται συνεντεύξεις και πολλά άλλα. Δεύτερο εργαλείο μας είναι ο διάλογος μέσω του οποίου ερχόμαστε σε επαφή με όσους θέλουν να μοιραστούν σκέψεις ή οτιδήποτε άλλο μαζί μας. Πιστεύουμε πως μέσω της συζήτησης διαμορφώνεται και η γνώμη του καθενός. Τρίτο εργαλείο μας είναι η δικτύωση, η επαφή μας με την κοινωνία των πολιτών και δίνουμε μεγάλη σημασία στις συνεργασίες όπως είναι και αυτή που πρόσφατα δημιουργήσαμε με εσάς pints. Και τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει η έρευνα. Η έρευνα ακαδημαϊκού χαρακτήρα που μπορεί να προσφέρει πολλά σε όλους.

 

-Αν θέλει κάποιος περισσότερες πληροφορίες, πως μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας;

 

Ν.Π.: Έχουμε φόρμα επικοινωνίας στον ιστότοπο μας http://www.interaliaproject.com/. Επίσης στο mail μας info@interaliaproject.com μπορούν όλοι να επικοινωνήσουν μαζί μας καθώς και στη σελίδα μας στο facebook Inter Alia. Έχουμε συμφωνήσει πως προτεραιότητα μας θα είναι η επικοινωνία οπότε δεσμευόμαστε ότι θα απαντήσουμε όλα τα μηνύματα που θα λάβουμε.

 

-Τέλεια! Σας ευχόμαστε πολύ καλή επιτυχία λοιπόν με ότι κάνετε και τα pints υπόσχονται να στηρίξουν την πολύ σημαντική σας προσπάθεια!