INTER ALIA: Mια οργάνωση με νεανικό όραμα για την Ευρώπη και τους πολίτες της

Μέρος Α’.

Έχω απέναντι μου όλα τα ιδρυτικά μέλη της Inter Alia και όπως σας είχα υποσχεθεί την προηγούμενη φορά, κάναμε μια όμορφη συνέντευξη προκειμένου να γνωρίσετε καλύτερα αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα οργάνωση. Μιλήσαμε εκτενώς για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα και συγχωρέστε με που δεν θα μπορέσω να σας μεταφέρω παρά τα πιο βασικά.

Για αρχή θα σας συστήσω τους συνομιλητές μου: Η Βoyka (B) η κοπέλα της παρέας, έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς χρηματοοικονομική και τραπεζική διοικητική ενώ έχει μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εκεί γνώρισε τον Νίκο Παπακώστα (Ν.Π.) οπού έκανε επίσης το μεταπτυχιακό του στο ίδιο τμήμα και νωρίτερα αποφοίτησε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας. Στο ίδιο τμήμα σπούδαζε και ο Νίκος Πασαμήτρος (Ν.) ο οποίος έκανε το μεταπτυχιακό του στο Kent πάνω στη ανάλυση διεθνών συγκρούσεων και αυτή τη στιγμή κάνει το διδακτορικό του στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές. Τώρα καταλαβαίνω την φράση του Ν. «Η σύνδεση βρίσκεται στα πανεπιστήμια» όταν τον ρώτησα αν γνωρίζουν ο ένας τον άλλον πριν την Inter Alia.

-Θέλω να μου μιλήσετε λίγο για την Inter Alia προκειμένου να την γνωρίσουμε καλύτερα εμείς και οι αναγνώστες μας. Αρχικά, ποιου πρωτοβουλία ήταν η οργάνωση; Ποιος είχε την αρχική σκέψη;

Ν.Π.: Η Inter Alia ήταν κοινή απόφαση και των τριών και προήλθε από την κοινή μας πεποίθηση ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντα του καθενός μας προκειμένου να αλλάξουμε όσα δεν μας αρέσουν. Έπειτα από το απαιτούμενο brainstorming ήρθε και η ιδέα για την οργάνωση μας.

-Τι ρόλο παίζουν τα social media σε μια τέτοια προσπάθεια; Ή πιο συγκεκριμένα στη δική σας προσπάθεια;

Ν.Π.: Τα social media είναι ένα τρομερό εργαλείο στις μέρες μας, απαραίτητο και πολύ σημαντικό αφού ο κόσμος μας όλο και μεγαλώνει. Το γεγονός πως μας δίνουν την ευκαιρία να προβληθούμε με ελάχιστο ή και μηδενικό κόστος, είναι ένα φοβερό προτέρημα.

Β.: Ένα εργαλείο που η Inter Alia δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμα στο μέγιστο. Ευτυχώς η φίλη της οργάνωσης, η Τζωρτζίνα, μας βοηθάει ιδιαίτερα σε αυτόν τον τομέα.

Ν.: Αν κοιτάξουμε τα στατιστικά, τα social media φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως αποδοτικά. Και πώς να μην είναι φυσικά αφού προσφέρουν την δυνατότητα να προσεγγίσει κανείς πολλά διαφορετικά κοινά ταυτόχρονα.

Ν.Π.: Η πραγματική πρόκληση είναι να έχει ουσιαστική υπόσταση όποιος τα χρησιμοποιεί γιατί πλέον όλοι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι όλοι αποτελεσματικοί.

-Και όλοι σας είχατε γνωριμία από πριν ή σας έφερε κοντά η ιδέα την οργάνωσης;

Β.: Τα δύο αγόρια γνωρίζονται από το 2000 μέσω της σχολής τους. Εμένα με γνώρισαν όταν δουλεύαμε όλοι μαζί για κάποιον άλλον οργανισμό. Εκεί παρατηρήσαμε πως συνεργαζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας και έτσι αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να κάνουμε πραγματικότητα αυτά που πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν και δεν γίνονται. Η σκέψη ήταν πως δουλεύαμε ούτως ή άλλως άμισθη για άλλους, οπότε προτιμήσαμε να δουλέψουμε για τα δικά μας πιστεύω και όνειρα.

-Έχετε συγκεκριμένους ρόλους μέσα στην οργάνωση; Ο καθένας έχει άλλες αρμοδιότητες;

Ν.Π.: Η αλήθεια είναι πως πέφτουμε συνέχεια ο ένας πάνω στον άλλο (γέλια)
Ν.:
Προσπαθούμε να χωρίζουμε τις αρμοδιότητες για λόγους λειτουργικότητας κατά κύριο λόγο όμως συνεργαζόμαστε σε όλα.

-Η ομάδα σας είναι αυστηρά αυτή ή είναι ευπρόσδεκτα να σας βοηθήσουν και νέα μέλη;

Ν.Π.: Η πολιτική μας είναι να είμαστε ανοιχτοί για όποιον θέλει να συνεισφέρει στην προσπάθεια μας με τον οποιονδήποτε τρόπο.

Β: Η κινητοποίηση είναι ο στόχος μας οπότε όσο περισσότεροι, τόσο το καλύτερο.

-Δυσκολευτήκατε να ξεκινήσετε με τις βάσεις τις οργάνωσης; Εννοώ χρειάζονται γραφειοκρατικές διαδικασίες κλπ ή συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να συσταθεί μια ΜΚΟ;

Ν.Π.: Καθόλου, το αντίθετο μάλιστα! Ήταν όλοι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν αλλά και να μας κατευθύνουν.

Ν.: Αυτό οφείλεται ίσως και στο γεγονός πως μια κερδοσκοπική επιχείρηση απαιτεί και έγκριση από το Επιμελητήριο, κάτι που εμείς δεν χρειαστήκαμε οπότε κερδίσαμε πολύ χρόνο.

Β: Για να καταλάβεις το πόσο γρήγορα ξεμπερδέψαμε με όλα αυτά, από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το καταστατικό κ μετά χρειάστηκαν μοναχά δύο μέρες.

-Γιατί ΜΚΟ;

Ν.Π.: Ο λόγος είναι απλός. Κεφάλαιο δεν έχουμε, το μόνο που έχουμε είναι τεχνογνωσία και διάθεση να την μοιραστούμε.

Ν.: Εκτός των άλλων είναι και μια πολύ σύγχρονη μορφή εταιρείας.

Ν.Π.: Αυτό είναι αλήθεια, από ότι μας λένε όσοι γνωρίζουν από τις νέες τάσεις που επικρατούν στο εξωτερικό, κάναμε εκτός των άλλων και μια σωστή επιχειρηματική κίνηση.

Β.: Απλώς να τονίσουμε πως η Inter Alia είναι ΑΜΚΕ δηλαδή αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Στην Ελλάδα η συντομογραφία Μ.Κ.Ο. συχνά συνδυάζεται με το αγγλικό N.G.O. αφού τυχαίνει το Κ. να σημαίνει και Κυβερνητική και Κερδοσκοπική. Οπότε εμείς είμαστε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση.