«Η Ημέρα που πέθανε η μουσική»

‘Ηταν 3 Φεβρουαρίου 1959 και ώρα 9:15 το πρωί όταν εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του Beechcraft Bonanza B35 που μετέφερε τους τρεις αστέρες της ροκ εν ρολ Μπάντι Χόλι, Τζάιλς Ρίτσαρτσον, Ρίτσι Βάλενς και τον 21χρονο πιλότο Ρότζερ Πίτερσον, πέντε μίλια βορειοδυτικά του αεροδρομίου του  Μέισον Σίτι, απ’ όπου είχε ξεκινήσει το αεροπλάνο με προορισμό το Ντάλουθ της Μινεσότα.

Οι τρεις νέοι βρίσκονταν στο απόγειο της δόξας τους εκείνη την περίοδο στις ΗΠΑ και γι’ αυτό το λόγο είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους για μία μεγάλη περιοδεία στις μεσοδυτικές πολιτείες, που σημείωνε πρωτοφανή επιτυχία. Έδιναν σχεδόν καθημερινά κι από μία συναυλία, έχοντας ωστόσο νοικιάσει ένα προβληματικό πούλμαν χωρίς κλιματισμό για τις μετακινήσεις τους, σε μια εποχή που οι θερμοκρασίες έφταναν υπό το μηδέν.

Έτσι, έπειτα από μια εμβόλιμη συναυλία στο Κλίαρ Λέικ, ο Μπάντι Χόλι νοίκιασε ένα μικρό αεροπλάνο. Αρχικά, σε αυτό θα επέβαιναν ο ίδιος ο Μπάντι Χόλι και το συγκρότημά του, που ήταν και η μεγαλύτερη φίρμα του ροκ εν ρολ στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ενώ οι υπόλοιποι θα συνέχιζαν με το πούλμαν. Ωστόσο, λίγο πριν την απογείωση, άλλαξε η σύνθεση των επιβαινόντων καθώς ο Γουάιλον Τζένινγκς προσφέρθηκε να παραχωρήσει τη θέση του στον Ρίτσαρτσον που υπέφερε από γρίπη και ο Ρίτσι Βάλενς πήρε τη θέση του Τόμι Όλσαπ μετά από σχετική παράκληση καθώς δεν είχε ταξιδέψει ξανά με αεροπλάνο.

Ο πιλότος Ρότζερ Πίτερσον ήταν νέος κι άπειρος. Δεν είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης, κάτι που σκόπευε να κάνει στην πορεία. Το μονοκινητήριο αεροπλάνο απογειώθηκε στη 1 τα ξημερώματα, αλλά λίγο αργότερα χάθηκαν τα ίχνη του. Έπειτα από αναπάντητες επαναλαμβανόμενες κλήσεις της εταιρείας προς τον πιλότο, στις 3:30 το πρωί το αεροπλάνο κηρύχθηκε αγνοούμενο, ενώ στις 9:15 βρέθηκαν τα συντρίμμια του. Η απόφαση των εμπειρογνωμόνων έκανε λόγο για πτώση που οφειλόταν στις άσχημες καιρικές συνθήκες και στην απειρία ως προς το χειρισμό του νεαρού πιλότου.

Έτσι, η 3η Φεβρουαρίου έμεινε στην ιστορία ως η «Ημέρα που πέθανε η μουσική», φράση που συναντάμε στο τραγούδι «American Pie» του Ντον Μακ Λιν, τραγούδι που γράφτηκε ακριβώς γι’ αυτό το θλιβερό περιστατικό. Και μπορεί εκείνη την ημέρα του 1959 να μην πέθανε όντως η μουσική, αλλά σίγουρα έχασε τρεις σπουδαίους μουσικούς της ροκ εν ρολ σκηνής.