Μπρος το Μουντιάλ τι είναι ο πόνος…

Όταν υπάρχει η ανάγκη πλήρωσης βασικών αναγκών όπως το φαγητό, η στέγη, η υγεία και η εκπαίδευση, όλα τα υπόλοιπα πάνε περίπατο, μαζί και μια μεγάλη διοργάνωση σαν το Μουντιάλ.

Από την πρώτη στιγμή που ανατέθηκε η διοργάνωση του 2014 στην Βραζιλία υπήρξαν αντιδράσεις στο κατά πόσο θα μπορέσει να ανταπεξέλθει η χώρα στις ανάγκες ενός τέτοιου γεγονότος. Τα υπέρογκα ποσά που προσανατολίζεται να ξοδέψει η κυβέρνηση για την κατασκευή γηπέδων έχει βγάλει τον απλό κόσμο έξω απ’ τα ρούχα του που βλέπει ότι άλλοι τομείς όπως αυτοί της υγείας και της παιδείας θα μείνουν παραμελημένοι, την ώρα που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα.

Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους, διαδηλώνει κατά του Μουντιάλ και διαμαρτύρεται για την κοινωνική ανισότητα, την διαφθορά, το έγκλημα και την αστυνομική βία. Όπως διαβάζω και σε διάφορα βρετανικά μέσα οι ειρηνικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες στο Σάο Πάολο, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και άλλες πόλεις δείχνουν την τάση που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Βραζιλία και την επιθυμία των ανθρώπων να μην φιλοξενηθεί το Μουντιάλ.

Συνθήματα όπως «There will be no Cup» ή «We don’t need World Cup» βρίσκονται στα χείλη των διαδηλωτών, ενώ αρκετοί τα έχουν με την FIFA η οποία ανέθεσε την διοργάνωση στην Βραζιλία. Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα κατά της FIFA στο twitter, «FIFA go home». Βέβαια πολλές κινητοποιήσεις εξελίχθηκαν σε άγριες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και τις δυνάμεις καταστολής με εικόνες καμένων αμαξιών και σπασμένων τραπεζών και άλλων μαγαζιών να μας είναι γνωστές εδώ, αλλά καθόλου όμορφες.

“Οι περισσότερες πόλεις τις Βραζιλίας κρύβουν στα προάστια το θέαµα των παραγκουπόλεων, όπου εκατοµµύρια άνθρωποι ζουν στοιβαγµένοι κάτω από τσίγκινες στέγες, χωρίς νερό, ηλεκτρικό και αποχέτευση”, δηλώνει ο καθηγητής Οικονομικών στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Ρίο, Ρεϊνάλντο Γκονσάλβες και απεικονίζει πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα του καφέ.

Όπως φαίνεται και από έρευνα που είχε πραγματοποιήσει η Actionaid το 1/ 3 του πληθυσμού ζει στο όριο της φτώχειας, ενώ τουλάχιστον ένα εκατομμύριο παιδιά αναγκάζονται να δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Χωρίς να χρειάζεται να παραθέσω όλη την έρευνα, γίνεται απόλυτα κατανοητό ότι οι βραζιλιάνοι ζητούν τα πράγματα που πρέπει να είναι δεδομένα για τον κάθε άνθρωπο, όπως η υγεία, η στέγαση, το φαγητό, που δεν παίρνουν όμως, καθώς οι βασικές τους ανάγκες θυσιάζονται στον βωμό των εκατομμυρίων και της «λάμψης» του Μουντιάλ.

Ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, από την πλευρά του ζητά να μπει ένα τέρμα στις διαδηλώσεις, λέγοντας πως όλα θα πάνε καλά και θα γίνει ένα όμορφο τουρνουά. «Έχουμε ακόμα μερικούς μήνες και πρέπει να κάνουμε ακόμα μερικά πράγματα από εδώ κι από ‘κει. Είμαι συνηθισμένος στα Παγκόσμια Κύπελλα. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Στο τέλος τα πάντα θα είναι καλά στην Βραζιλία». Μάλλον, δεν έχει καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει στην χώρα…

Οι κινητοποιήσεις που έγιναν ήταν μόνο η αρχή. Ο κόσμος είναι αντίθετος με το Μουντιάλ και θα το δείξει με κάθε τρόπο μέχρι το καλοκαίρι. Το θέμα είναι να μην χρειαστεί να υπάρξουν δυσάρεστες καταστάσεις, καθώς το μένος των ανθρώπων όσο και η βία της αστυνομίας δεν προϊδεάζουν για καλά πράγματα.

Οι άνθρωποι έχουν τα δίκια τους, το ποδόσφαιρο περνά σε δεύτερη μοίρα μπροστά στις ανάγκες τους και η FIFA θα πρέπει κάποια στιγμή να σκεφτεί αν θέλει το προϊόν της να καταλήγει να είναι «πόλεμος» και όχι γιορτή όπως πρέπει να είναι και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αναθέτει διοργανώσεις σε χώρες που μπορούν να τις υποστηρίξουν.