Λίγα λόγια για την παράσταση «TOC TOC» στο θέατρο ΗΒΗ

Μια ακόμα σκηνοθετική δουλειά από τον Κώστα Σπυρόπουλο παρουσιάζεται φέτος στο θέατρο ΗΒΗ με πρωταγωνιστές εκτός από τον ίδιο και τους Χρήστο Βαλαβανίδη, Ματθίλδη Μαγγίρα, Θωμαΐς Ανδρούτσου, Κατερίνα Γερονικολού και Ορφέα Παπαδόπουλο. Η παράσταση έχει ήδη αγαπηθεί από το θεατρόφιλο κοινό αφού βασικό συστατικό της είναι το γέλιο, που τόσο απαραίτητο είναι στις μέρες μας.

Η λέξη ΤΟC προέρχεται από τα αρχικά του γαλλικού όρου  Τrouble Obsessionnel Compulsif που αφορά στην «Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή». Έτσι, το έργο «TOC TOC» του Laurent Baffie δανείστηκε από κει το όνομα του αφού παρουσιάζει τις ψυχικές διαταραχές έξι διαφορετικών ανθρώπων με κωμικό τρόπο. Όσο σοβαρά και αν είναι τα προβλήματα των έξι ψυχικά ασθενών, το γέλιο προκαλείται αβίαστα στο κοινό μέσα από τις κωμικές καταστάσεις που δημιουργούνται στη σκηνή. Το έργο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Παρίσι το 2005 και έκτοτε αποτελεί σίγουρη επιτυχία όπου και αν ανέβηκε στον κόσμο. Το κείμενο είναι δυνατό με εμπνευσμένο χιούμορ ενώ οι χαρακτήρες δένουν μεταξύ τους αρμονικά αναδεικνύοντας την έννοια της ομάδας.

Το κείμενο φυσικά έχει προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα δίνοντας και στους χαρακτήρες μια ελληνική ταυτότητα. Οι έξι πρωταγωνιστές πάσχουν από έξι διαφορετικές ψυχικές διαταραχές και συναντούνται τυχαία στο ιατρείο ενός διάσημου γιατρού που υπόσχεται να τους θεραπεύσει. Δυστυχώς ο γιατρός δεν είναι συνεπής στο ραντεβού του, οπότε οι ασθενείς αποφασίζουν να τολμήσουν ένα group therapy με δική τους καθοδήγηση. Η διαφορετικότητα τους δεν τους εμποδίζει να δημιουργήσουν μια ομάδα η οποία ακόμα και αν δεν είναι ομοιογενής είναι αρκετά ενωμένη και ικανή για αλλαγή.

Οι ηθοποιοί αναδεικνύουν το κωμικό κείμενο αφού με τις εκφράσεις και τις κινήσεις τους προσθέτουν κάτι μοναδικό στον χαρακτήρα τους. Ένας ταξιτζής με αριθμομανία, μια θεούσα με σύνδρομο επαλήθευσης, μια νοσηλεύτρια με μικροβιοφοβία, ένας νεαρός που θέλει τα πάντα συμμετρικά γύρω του, ένας ηλικιωμένος που βωμολοχεί και μια νεαρή κοπέλα που λέει τα πάντα δύο φορές είναι οι ψυχικά ασθενείς που θα σας κάνουν να γελάσετε πολύ καθώς επίσης να πιστέψετε πως όλα είναι δυνατά με την δύναμη της ανιδιοτελούς αγάπης. Όμορφα, απλά και αισιόδοξα μηνύματα μένουν στον θεατή με το πέρας της παράστασης, κάνοντας τον να πιστέψει πως κάθε ελάττωμα μας μπορεί να γίνει και το μεγαλύτερο μας προτέρημα υπό συνθήκες.

Το «TOC TOC» είναι μια κωμική παράσταση που δεν είναι εξεζητημένη και ιδιαίτερη αλλά δεν κουράζει και παρόλο που περιέχει βωμολοχία δεν είναι χυδαία. Οι ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης φαίνεται πως έχουν δουλέψει αρκετά προκειμένου να προσφέρουν στο κοινό αυτό που χρειάζεται περισσότερο δηλαδή διασκέδαση και πολύ γέλιο. Τα pints που βρέθηκαν στο θέατρο ΗΒΗ την προηγούμενη εβδομάδα σας ενημερώνουν πως πέρασαν πολύ όμορφα και σας προτείνουν ένα δίωρο ασταμάτητου γέλιου.