Η INTER ALIA μας εισάγει ενεργά στην επίλυση διένεξης

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, τα pints παρακολούθησαν και συμμετείχαν στην εκδήλωση της INTER ALIA με θέμα «Προσομοίωση Διένεξης». Η νέα αυτή μη κυβερνητική οργάνωση, που ασχολείται κυρίως με την ταυτότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δράση των πολιτών, αποτελείται από νέους ανθρώπους που με όπλα τους τα διαφορετικά τους background, τις γνώσεις τους και τα όνειρά τους ελπίζουν να κάνουν τον κόσμο μας λίγο καλύτερο. Έτσι, εμείς αποδεχτήκαμε την πρόσκληση- πρόκληση τους να συμμετέχουμε στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση τους και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

«Προσομοίωση Διένεξης- η ανεργία των νέων. Τι μπορεί να γίνει που θα απαλύνει το πρόβλημα;» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που έλαβε χώρα στο Ι.Δ.Ο.Σ (Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων).  Όλα ήταν οργανωμένα και ιδιαιτέρως προσεγμένα προκειμένου να ενταχθούν οι συμμετέχοντες στο κλίμα που απαιτεί μια επίλυση διένεξης. Τα τέσσερα μέλη της οργάνωσης ήταν εκεί για να μας καλωσορίσουν και να μας εντάξουν στο project τους. Αφού η Boyka Boneva μας βοήθησε να σπάσουμε τον πάγο και να έρθουμε πιο κοντά με ευχάριστες δραστηριότητες, ο Νίκος Πασαμήτρος ανέλαβε να καθοδηγήσει τη συζήτηση που θα ακολουθούσε, ενώ η Boyka, η Τζωρτζίνα Παπαδά και ο Νίκος Παπακώστας πήραν μέρος στην επίλυση της διένεξης. Δίνοντας μας γρήγορες και σαφείς οδηγίες ο καθοδηγητής μας εξήγησε πως στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να φθάσουμε κοντά στην επίλυση ενός προβλήματος προκειμένου να αντιληφθούμε πόσο δύσκολο και περίπλοκο είναι κάτι τέτοιο στην πραγματική ζωή ειδικά όταν αναφερόμαστε σε θέματα πολυδιάστατα όπως για παράδειγμα η ανεργία.

Οι συμμετέχοντες χωριστήκαμε σε δύο ομάδες, την πολιτική ηγεσία και τον σύνδεσμο επιχειρηματιών και βιομηχάνων της φανταστικής «μικρόχωρας» που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα ανεργίας ειδικά στις νεαρές ηλικίες. Στόχος και των δύο ομάδων ήταν με κάποιο τρόπο να καταφέρουν να συνεργαστούν και μέσω του διαλόγου να προτείνουν υλοποιήσιμες λύσεις. Τρία στάδια (ανάλυση, επιλογές, προτάσεις) έπρεπε να ολοκληρωθούν προκειμένου να φθάσει η διαδικασία στο τέλος της και να συζητήσουμε τα αποτελέσματα. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πάρουν τον λόγο, να σχολιάσουν και να εκφραστούν ελεύθερα με μόνο περιορισμό τον σεβασμό και τους καλούς τρόπους. Η διαδικασία τελικά ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου μία ώρα αφήνοντας μας όλους ιδιαίτερα ευχαριστημένους και κυρίως σοφότερους.

Την εποικοδομητική αυτή δραστηριότητα, ακολούθησε μια καταληκτική συζήτηση όπου οι στόχοι, τα στάδια, η διαδικασία και τα αποτελέσματα ανακεφαλαιώθηκαν επιτυχώς και σχολιάστηκαν από όλους. Η ιδέα της INTER ALIA να μας εντάξει σε συνθήκες επίλυσης διένεξης έστω και ενός φαινομενικά απλού θέματος, ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και προσοδοφόρα για όσους από εμάς παρευρέθηκαν στην απογευματινή αυτή συγκέντρωση- συζήτηση αφού μας άφησε αρκετή τροφή για σκέψη σχετικά με πολλά προβλήματα που ταλανίζουν την χώρα μας και παραμένουν άλυτα. Όπως με χαρά μου πληροφορήθηκα, αυτό μπορεί να ήταν το πρώτο διαδραστικό event  της Μ.Κ.Ο. όχι όμως και το τελευταίο. Τα μέλη της INTER ALIA σκοπεύουν να οργανώσουν για εμάς και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες και μας καλούν να τους γνωρίσουμε από κοντά. Σύντομα θα έχετε από εμάς νέα τους και περισσότερες λεπτομέρειες για τη δουλειά και τα όνειρα τους. Προς το παρόν τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!