Ποιες ήταν οι πιο σημαντικές προσωπικότητες του 2013;

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που επηρέασαν περισσότερο τον κόσμο το 2013; Το περιοδικό Foreign Policy συγκέντρωσε τους 100 παγκόσμιους στοχαστές της φετινής χρονιάς, μνημονεύοντας τον καθένα για διαφορετικό λόγο.

Οι άνθρωποι που ξεχώρισαν φέτος, όπως και κάθε χρόνο στη λίστα του περιοδικού, είναι άνθρωποι χαρισματικοί οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά, ο καθένας στον τομέα του, την πολιτική, τις επιχειρήσεις, τις τέχνες, την επιστήμη. Έχουν διακριθεί για την καινοτομία τους, την εφευρετικότητά τους, το πάθος τους, την σκέψη τους, το θάρρος ή τη γενναιότητά τους.

Μερικοί από αυτούς πολέμησαν για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, όπως ο Edward Snowden, που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας επειδή ξεσκέπασε το μέγεθος της κυβερνητικής κατασκοπείας σε βάρος των πολιτών τους. Στην ίδια κατηγορία, των ανθρώπων δηλαδή που πολέμησαν την κατασκοπεία των κυβερνήσεων, το Foreign Policy τοποθετεί και τους πολύτιμους συμμάχους του πρώην υπαλλήλου της NSA, τους δημοσιογράφους Glen Greenwald και Laura Poitras, οι οποίοι έδωσαν στον Snowden τη «φωνή» για να πει όσα έπρεπε να μάθουμε.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που έθεσαν νέες προκλήσεις το 2013 συγκαταλέγεται ο Πάπας Φραγκίσκος. Ο Αργεντινός καρδινάλιος που κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή της ιεραρχίας της Καθολικής Εκκλησίας, φαίνεται να έχει φέρει την συντηρητική θρησκεία στον 21ο αιώνα αλλά και να αναδιαμορφώσει την εικόνα της αποστειρωμένης και αυστηρής εκκλησίας.

Μεγάλο μερίδιο στη λίστα με τους πιο αποφασιστικούς ανθρώπους, τους παίκτες-κλειδιά, κοινώς “decision-makers” του FP για το 2013, καταλαμβάνουν προσωπικότητες της Ευρώπης όπως η Angela Merkel, επειδή ήταν «εκείνη που επέβαλλε την πειθαρχία που τόσο πολύ χρειαζόταν η Ευρώπη», ο Francois Hollande, γιατί κατάφερε να διατηρήσει ζωντανή τη φλόγα της επεκτατικής πολιτικής αναμεμειγμένη με μια δόση ανθρωπισμού.

Η λίστα περιλαμβάνει πολλούς ακόμα πολιτικούς, μεταξύ των οποίων ο Αλέξης Τσίπρας, εξαιτίας της «επίθεσής» του στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά και ο Hassan Rouhani, ο νεοεκλεγείς μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν, ο οποίος οδήγησε τη χώρα προς την εξομάλυνση των σχέσεών της με τη Δύση, αλλά και πιο αμφιλεγόμενους ηγέτες όπως ο Vladimir Putin, χάρις στην ικανότητά του να επαναφέρει τη Ρωσία στην σκακιέρα των παγκόσμιων δυνάμεων.

Από τη λίστα των 100 πιο σημαντικών προσωπικοτήτων του 2013 δεν θα μπορούσε να λείπει η γνωστή σε όλους πλέον Malala Yousafzai και ο Mark Zuckerberg αλλά και οι λιγότερο γνωστές Hannah Gay, Katherine Luzuriaga και Deborah Persaud, οι οποίες με την έρευνά τους μας έφεραν πιο κοντά σε μια θεραπεία για το AIDS.

Αναλυτικά οι άνθρωποι που κατάφεραν να αλλάξουν το 2013, άλλοι γνωστοί κι άλλοι λιγότερο γνωστοί, εδώ.