Πόση διαφθορά αντέχεις ακόμα;

Δεν μου αρέσουν οι μαύρες ιστορίες, δεν ηδονίζομαι από το απαισιόδοξο και μισώ την καταστροφολογία σε κάθε της έκφανση. Το μόνο που μας έλειπε, όντας όλοι επηρεασμένοι από την κατήφεια της εποχής, είναι οι επιπλέον δόσεις μιζέριας. Μια ένεση αισιοδοξίας και ενθάρρυνσης δίνουν απλόχερα όλοι όσοι κοπιάζουν για τη θετική πλευρά των πραγμάτων, κάνουν μικρά βήματα για την πραγμάτωση του μεγάλου, κλείνουν το μάτι στη ζωή και επικεντρώνονται με πάθος στο στόχο. Κάποια πράγματα οφείλουν ωστόσο να ειπωθούν. Τα σημεία των καιρών δεν μας αφήνουν να κλείσουμε τα μάτια.

Τα μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσει η συζήτηση για τη διαφθορά και παράλληλα για τη διαφάνεια είναι ακαθόριστα. Οι εκδηλώσεις της Διεθνούς Διαφάνειας μετρούν τους παλμούς του φαινομένου ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τον δήθεν ακτιβισμό των περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών που θέλουν να πνίξουν κάθε παρόμοιο συμβάν. Η διαφθορά των πολιτικών προσώπων δεν είναι φαινόμενο καινούριο. Στη σύγχρονη πραγματικότητα τα παραδείγματα πέφτουν βροχή το ένα μετά το άλλο.

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ: Ο Άκης Τσοχατζόπουλος και o υπέρμετρος πλούτος. Η υπόθεση Τσοχατζόπουλου, γύρω από την οποία ξετυλίγεται πλήθος άλλων ξεχωρίζει ως προς το εύρος της. Η προκλητικότητα των στοιχείων και των καταθέσεων δεν έχουν προηγούμενο. Ο γάμος, τα πανάκριβα υλικά αντικείμενα, το σπίτι στην Ακρόπολη, το πλήθος των ακινήτων και η αναβίωση ενός ξεπερασμένου lifestyle μας κάνουν να αναρωτηθούμε για τα αίτια του φαινομένου από τις ρίζες του.

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΔΥΟ: Ο Αντώνης Κάντας και οι μίζες. Μέσα από τις υποθέσεις των μεγάλων εξοπλιστικών συμβάσεων, η ελληνική δικαιοσύνη θέτει νέες βάσεις στην μελέτη της διαφθοράς. Ο Αντώνης Κάντας στο παρελθόν βρίσκεται στη θέση του αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι μίζες που στέλνει στην Ελβετία και οι offshore που κατασκευάζει τον προδίδουν χρόνια μετά. Η έρευνα αυτή την ώρα οδηγείται στα στοιχεία, μελετώντας τιςκαταθέσεις των ανθρώπων που πέρα από απλοί μάρτυρες είναι και κατηγορούμενοι.

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΡΙΑ: O Μιχάλης Λιάπης και οι πλαστές πινακίδες. Η χλεύη και εδώ βγαίνει αυθόρμητα. Η υπόθεση του Μιχάλη Λιάπη αντικατοπτρίζει στην ουσία όλα τα δεινά αυτού του λαού, τα οποία παίρνουν μορφή μέσα από την προκλητικότερη των εποχών στάση. Ο Μιχάλης Λιάπης, γόνος ισχυρότατης οικογένειας, κλέβει μέρος από την τύχη της χώρας. Ως Υπουργός Μεταφορών αυξάνει τα πρόστιμα για τις παραβάσεις, τις παραβάσεις εκείνες στις οποίες ο ίδιος δεν καταφέρνει να αντισταθεί.

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΕΣΣΕΡΑ: O Χάρης Toμπούλογλου και τα χαρτονομίσματα. Ο Χάρης Τομπούλογου είναι για χρόνια κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο μετρά μια σειρά από ατυχίες σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις βουλευτικές και αυτοδιοικητικές. Η επ’ αυτοφώρω σύλληψη του με 25.000 ευρώ προσημειωμένα χαρτονομίσματα αν μη τι άλλο φέρνει σε δύσκολη θέση τη Νέα Δημοκρατία εξαιτίας της ενεργής κομματικής του ιδιότητας. Η προκλητική στάση του ίδιου μέρες μετά τη σύλληψη του προκαλεί τις αντιδράσεις και εγείρει πλήθος ερωτημάτων για την εξέλιξη της ιστορίας. Αν όλες οι υποθέσεις διαφθοράς καταγραφούν αναμφισβήτητα θα προκαλέσουν θλίψη. Οι συγκεκριμένες μας απασχόλησαν το τελευταίο διάστημα γι’αυτό και χρησιμοποιούνται ενδεικτικά. Στην Ελλάδα μιλάμε για διαφθορά απύθμενη, για συγγενείς, για offshore.

Οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι από γεννησιμιού τους θα σπεύσουν να σημειώσουν πολλοί και μάλιστα θα το αποδείξουν και με γεωγραφικά κριτήρια. Η θεωρία που θέλει τους Νότιους τεμπέληδες, αργόσχολους και ράθυμους είναι γνωστή. Αν θα μπορούσα να δώσω μια εξήγηση δεν θα στεκόμουν εδώ. Αντίθετα θα μελετούσα τα κοινωνικά αίτια. Kληθήκαμε στη διαδρομή ως το σήμερα να διεκπεραιώσουμε αποστολές και να διαχειριστούμε νέα δεδομένα τα οποία απορρόφησαν τις ικανότητες μας. Εκμεταλλευόμενοι τα πρωτοφανή αγαθά πήξαμε το μυαλό μας και μάλιστα με τις ευλογίες της υπόλοιπης ευρωπαϊκής οικογένειας. Και κάπου εκεί η πλεονεξία κυριάρχησε και η ματαιοδοξία πήρε μορφή. Πριν να το καταλάβουμε, τα οικονομικά στοιχεία άλλαξαν, το χρέος διογκώθηκε και η κρίση μας έπληξε. Κι όλα τούτα μέσα σε ένα κλίμα διαρκούς αμφισβήτησης και διεκδικήσεων. Ετούτη την ώρα η χώρα βράζει και τα Χριστουγέννα δεν μοιάζουν με τα περσινά. Τα σκάνδαλα και οι υποθέσεις διαφθοράς θα έρχονται να σβήνουν τα άλλοθι και να ζητούν εξηγήσεις για τις οικονομικοκοινωνικές ανισότητες που αντανακλώνται σε κάθε άστεγο, σε κάθε άνεργο, σε κάθε απολυμένο.

Όπως ξεκίνησα έτσι και θα κλείσω. Το απαισιόδοξο δεν είναι στη φύση μας. Θυμήσου τα λόγια του Oscar Wilde: «Ένας κόσμος που παραλείπει το χάρτη της ουτοπίας είναι ένας ανέφικτος κόσμος. Πρόοδος είναι η πραγμάτωση των Ουτοπιών». Αυτή την πρόοδο να περιμένεις κι εσύ.