Αλήθειες και Ψέματα για τα Χριστούγεννα

Χριστούγεννα Πρωτούγεννα, Τρίγωνα Κάλαντα, Ρούντολφ το ελαφάκι και Άγια Νύχτα! Τα γνωστά και μη εξαιρετέα άσματα μαζί με άλλες οικείες μελωδίες πρόκειται να πλαισιώσουν το γιορτινό σας γεύμα, δείπνο και ποτό… θέλοντας και μη! Αυτή είναι η μόνη βεβαιότητα για τα φετινά Χριστούγεννα. Οι μέρες έφτασαν, η αναμονή τελείωσε όπως και τα ψέματα. Σήμερα έχουμε 25, σήμερα έχουμε Χριστούγεννα και οι αλήθειες από τα ψέματα δύσκολα ξεχωρίζουν. Η Χριστουγεννιάτικη μαγεία και ατμόσφαιρα μας επιτρέπουν να λέμε πως… όλα είναι σχετικά! Παίρνοντας πάσα από την φίλτατη Όλγα που μοιράστηκε μαζί μας τη Χριστουγεννιάτικη φαντασία της, έρχομαι κ γω να σας ενημερώσω για τις αλήθειες και τα ψέματα των Χριστουγέννων.

Για να αρχίσουμε, ο Ρούντολφ ΔΕΝ είναι ελαφάκι! Τάρανδος είναι, αλλιώς πως βρέθηκε ανάμεσα στους ταράνδους του Άγιου Βασίλη; Ίσως η προσφώνηση είναι ποιητική αδεία αλλά δεν μπορώ να καταλάβω σε τι εξυπηρετεί αφού και το ταρανδάκι μια χαρά ρίμα κάνει. Και επίσης δεν έχει κόκκινη μύτη απλά προφανώς έχει ξυλιάσει από το κρύο το άμοιρο το ζωντανό. Δεν έχω εγώ καμία αντίρρηση απλά δημιουργούνται έτσι στερεότυπα Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα, γιορτινά γενικώς. Ας μην αναφέρω το γεγονός πως το πραγματικό όνομα του ταρανδάκου είναι Ροδόλφος και σας ξενερώσω. Τώρα αν πετάει ο Ρούντολφ ή όχι είναι άλλο ζήτημα γιατί είπαμε η Χριστουγεννιάτικη μαγεία μπορεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά. Μην τα ισοπεδώσουμε και όλα!

Πάμε τώρα στον αγαπημένο μας Άγιο. Τα μάθατε; Ο ευγενικός γεράκος που περιμένουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, με την φουντωτή γενειάδα που αρέσκεται να ανεβοκατεβαίνει καμινάδες και να τρώει κουραμπιέδες ΔΕΝ φορούσε πάντα κόκκινη στολή. Η coca cola αποφάσισε για εμάς και τον έντυσε στα κόκκινα παρόλο που ο ίδιος ο Άγιος προτιμούσε ανέκαθεν τα πράσινα. Όχι ότι είναι σημαντικό απλά για να μην ξεχνιόμαστε γιατί μπορεί να τον έχει πάρει το μάτι σας αλλά να μην δώσατε καμία σημασία γιατί έλειπε ο… ερυθρός σκούφος! Επίσης, μη μασάτε, ο Άγιος δεν έχει καμία προτίμηση σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Άλλωστε εκεί στη Λαπωνία που να βρει τέτοια καλούδια; Καλού κακού όμως αφήστε του ένα μη τσαντιστεί και πάρει και τα δώρα. Είπαμε η κρίση, κρίση αλλά και τα Χριστούγεννα έχουν τις σπεσιαλιτέ τους.

Ω έλατο, Ω έλατο! Μ’ αρέσεις πως μ’ αρέσεις φαίνεται πως τραγουδούσαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως ο στολισμός των Χριστουγεννιάτικων δένδρων δεν είναι καθόλου ξενόφερτο έθιμο και το αντίστοιχο της αρχαίας Ελλάδας ονομάζεται ειρεσιώνη. Όπως τ’ ακούτε! Η ειρεσιώνη είναι ένα κλαδί αγριελιάς στολισμένο με λευκή και κόκκινη γιρλάντα από μαλλί και τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς όπως αμύγδαλα, κάστανα και καρύδια. Το έθιμο αποτελούσε μια μορφή ευχαριστίας για την γονιμότητα του έτους που πέρασε και ευχή για μια ακόμα καλύτερη σοδειά το νέο έτος. Στις 29 Σεπτεμβρίου, τα παιδιά που ζούσαν και οι δύο γονείς τους, περιφέρονταν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούσαν τα «κάλαντα» παίρνοντας κάποιο κέρασμα ή φιλοδώρημα από την νοικοκυρά του σπιτιού. Στη συνέχεια, γυρνούσαν σπίτι και κρεμούσαν την ειρεσιώνη έξω από την πόρτα τους. Φυσικά, η αγαπητή και ανοιχτόμυαλη εκκλησία των πρώτων χριστιανικών χρόνων απαγόρευσε το έθιμο ως ειδωλολατρικό. Έτσι, οι βόρειοι λαοί βρήκαν ευκαιρία να το υιοθετήσουν για τα δικά τους Χριστούγεννα με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην βάση του με τον βασιλιά Όθωνα. Οπότε μην ξανακούσω το καράβι είναι ελληνικό, το δέντρο είναι ξενόφερτο γιατί θα βάλω τις φωνές. Μην κάνω και την έξυπνη φυσικά γιατί δεν είμαι. Ομολογώ πως ο αγαπητός Βίκτωρας ετών 14 με ενημέρωσε σχετικώς και μπορώ να πω με εξέπληξε! «Πώς να κρυφτείς απ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα!»

Τελευταίο στη σειρά με τα μικρά αθώα ψεματάκια της πιο διάσημης χειμερινής γιορτής είναι το φιλί κάτω από το γκί που μόνο Χριστουγεννιάτικο έθιμο δεν είναι. Κάθε ημερολόγιο, πόρτα, σπίτι που σέβεται τον εαυτό του προμηθεύεται αυτές τις μέρες με ένα στεφάνι από γκι. Τα μικρά του «κερασάκια» συμβάλλουν στην ατμόσφαιρα και το γκι είναι εξίσου συνυφασμένο με τα Χριστούγεννα όσο και το ρόδι. Πάραυτα, χωρίς να θέλω να σας απογοητεύσω, τα φιλιά κάτω από το γκι είναι ειδωλολατρική συνήθεια που έχει τη ρίζα της είτε στη Σκανδιναβική μυθολογία, είτε στην εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και τον εορτασμό της Saturnalia. Φυσικά το συγκεκριμένο ψέμα καθόλου δεν μας ενοχλεί για να μην πω ότι μας εξυπηρετεί κιόλας πολλές φορές αφού μας δίνει την ευκαιρία να κλέψουμε ένα φιλί από ποθητό μας πρόσωπο ή την αφορμή να φιλήσουμε ξανά και ξανά τον αγαπημένο ή την αγαπημένη μας.

Καλά Χριστούγεννα λοιπόν από τα pints με αλήθειες και ψέματα που μπλέκονται μεταξύ τους και μας γεμίζουν ελπίδα, χρώμα και φαντασία που είναι τα βασικά συστατικά της Χριστουγεννιάτικης συνταγής!