“Είμαστε στρατιώτες και εραστές της Τέχνης” Συνέντευξη με την εικαστικό Όλγα Χάνουζα

Βρεθήκαμε στον πολυχώρο Τέχνης του συλλόγου Ελλήνων Εικαστικών και Πολιτισμικών Δημιουργών “Τεχνόσφαιρα” και συνομιλήσαμε με την ταμία του Δ.Σ του Συλλόγου και εικαστικό Όλγα Χάνουζα για την καλλιτεχνική κίνηση και τη Γιορτή Τέχνης.

-Πείτε μας δυο λόγια για την Τεχνόσφαιρα και τη Γιορτή Τέχνης.

Είμαστε σύλλογος εικαστικών και πολιτισμικών δημιουργών. Απαριθμούμε πολλά μέλη, πάνω από 100 και σε κάθε μας εκδήλωση αποκτούμε και ευελπιστούμε να αποκτούμε πολλά καινούρια μέλη. Καλλιτέχνες, ζωγράφους αλλά και φιλότεχνους. Είμαστε νεαρός σύλλογος, μετράμε έναν χρόνο ζωής, με δράση των μελών μας και πριν γίνουμε σύλλογος βέβαια. Όλοι μαζί, λοιπόν, οι καλλιτέχνες αγκαλιάζουμε κάθε μορφής Τέχνη. Μουσική, συγγραφή, ποίηση, ζωγραφική. Κάνουμε παρουσιάσεις σε διάφορα πολιτιστικά κέντρα και μέσα από την παρουσίαση των έργων στον εκθεσιακό χώρο, κάνουμε και πολιτιστικά δρώμενα. Δηλαδή, οποιοσδήποτε καλλιτέχνης παρουσιάζει τη δουλειά του με τη συμμετοχή του κοινού κι έτσι αποκτάει περισσότερο ενδιαφέρον, περνάμε και στην μάθηση, στη διασκέδαση και προσπαθούμε να περνάμε καλά. Εδώ, στη Γιορτή Τέχνης, επιλέξαμε αυτό το σημείο γιατί είναι κεντρικό, περνάει πολύς κόσμος και θέλουμε να μας γνωρίσουν. Όχι μόνο το κοινό, αλλά και άλλοι καλλιτέχνες. Έτσι, είπαμε να γιορτάσουμε μαζί με τον κόσμο τα Χριστούγεννα και ονομάσαμε αυτό το δρώμενο Γιορτή Τέχνης. Για εμάς είναι μια γιορτή Τέχνης η κάθε μέρα. Ελπίζουμε να μεταδώσουμε στους μικρούς και τους μεγάλους φίλους που έρχονται την αγάπη μας για όσα κάνουμε.

Ο χώρος αυτός έχει μια προοπτική μονιμότητας ή θα συνεχίσετε σαν σύλλογος να παρουσιάζετε σε διαφορετικά μέρη τη δουλειά σας;

Σαν σύλλογος απλά μπορούμε να συνεχίσουμε. Ο καλλιτέχνης όμως, έχει μέσα του και πρέπει να συνεχίσει να έχει, μια ανοδική πορεία, για να πλουταίνει σε γνώση και σε Τέχνη. Για εμάς λοιπόν, αλλά και για τον κόσμο που μας παρακολουθεί, θα θέλαμε ο χώρος να είναι μόνιμος και αυτός είναι ο στόχος. Μπορεί να γίνει. Θα το δούμε. Όσοι περισσότεροι μας γνωρίσουν και όσοι καλλιτέχνες έχουν το ίδιο όνειρο με μας, θα το κάνουν εφικτό.

-Πώς προέκυψε η δημιουργία του συλλόγου σας;

Πρόεδρος του συλλόγου είναι η Βασιλική Ταμπούρη. Ήταν δικό της γέννημα. Η Βασιλική είναι ένας άνθρωπος με όραμα και δούλεψε πολύ σκληρά για να τον φτάσει εδώ. Δυστυχώς, τώρα δεν μπορεί να είναι μαζί μας, λόγω ασθένειας. Είναι η μητέρα του συλλόγου και της ιδέας. Εκείνη το ξεκίνησε, με προσωπική δουλειά και προσωπικό κόστος.

-Πέρα από τον εκθεσιακό χώρο, γίνονται και εργαστήρια. Σκοπός σας είναι να γνωρίσει ο κόσμος την Τέχνη;

Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας. Το κοινό να αρχίσει να μπαίνει μέσα στο πνεύμα του καλλιτέχνη και της δημιουργίας. Να δει από κοντά τη διαδικασία και να την καταλάβει. Υπάρχουν καλλιτέχνες εδώ, που μπορούν να μιλήσουν για τα έργα τους και τη δουλειά τους. Να βοηθήσουν τον κόσμο να γνωρίσει και να αγαπήσει αυτό που κάνουμε, όπως το αγαπάμε εμείς. Μόνο έτσι μπορεί ο καλλιτέχνης να νιώσει πλήρης. Τα σεμινάρια και τα εργαστήρια λειτουργούν βάση προγράμματος και είναι εντελώς δωρεάν. Το πρόγραμμα μπορεί να το βρει το κοινό μέσα από την ιστοσελίδα μας.

-Πώς ανταποκρίνεται το κοινό στην έκθεση και στα σεμινάρια;

Τους αρέσουν πάρα πολύ όλα και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μικρούς και μεγάλους. Υπάρχουν ειδικά εργαστήρια και για παιδιά. Και ζωγραφικής και μουσικής, αλλά και παραμυθιού, όπου ηθοποιοί αποδίδουν το παραμύθι ζωντανά. Συμμετέχουν και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Ακόμη και σε πίνακα που συμμετέχει το κοινό για να γίνει και το τελειώνει ο καλλιτέχνης.

-Το ενδιαφέρον αυτό μεταφράζεται και αγοραστικά;  

Ναι, υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Πολλοί, βέβαια θέλουν να αγοράσουν, αλλά δεν μπορούν. Δεν έχει σημασία όμως. Για τον καλλιτέχνη είναι το τελευταίο πράγμα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, μια καλλιτέχνιδα, που της αγόρασαν ένα κομμάτι και μετά έκλαιγε γιατί δεν ήθελε να το έχει δώσει. Υπάρχει όμως αγοραστικό κοινό και ενδιαφέρεται.

-Εσείς οι καλλιτέχνες τι παίρνετε από τον κόσμο που έρχεται εδώ;

Πάρα πολλά. Μια λέξη ενός ανθρώπου, ένα βλέμμα μπορεί να γίνει θέμα ζωγραφικής, ποίησης, γενικότερα δημιουργίας. Ο καθένας έχει τη δική του ιστορία να πει. Αστεία, θλιβερή, καλή, κακή, ένα βίωμα. Όλα αυτά είναι πηγή έμπνευσης. Το κοινό μας βοηθάει, όταν είναι κοντά μας. Μας δίνει δύναμη να προχωρήσουμε. Πέρα από την έμπνευση είναι και αρωγός.

-Τώρα, εν καιρώ κρίσης, πώς βλέπεται εσείς σαν εικαστικός την κατάσταση;

Ειδικά τώρα, με την κρίση ο καλλιτέχνης πρέπει να δίνει το παρόν. Τώρα που είναι δύσκολο για όλους, για την μητέρα να πάρει το παιδί της, για τον νεαρό που σπουδάζει να παρακολουθούν τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Η Τέχνη είναι ένας χώρος ξεκούρασης. Νομίζω ότι πρέπει να βοηθήσουμε όπως μπορούμε εμείς, σαν καλλιτέχνες, με το δικό μας κομμάτι. Θα κάνουμε εδώ, στην Τεχνόφαιρα και δημοπρασίες, ακριβώς για τις ομάδες, οι οποίες είναι πιο ευπαθείς. Άστεγοι, αδέσποτα, Α.Μ.Ε.Α. Πάντα ο καλλιτέχνης έχει να δώσει σε εποχή κρίσης, ανάλογα με τα προβλήματα εκφράζεται. Η Τέχνη είναι ένα μέσο και για τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Βοηθάει τόσο στο προσωπικό, όσο και στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Είμαστε στρατιώτες, αλλά και εραστές της Τέχνης.

-Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο καλλιτέχνη;

Να έχει πίστη και όραμα. Να μην τα χάσει αυτά ποτέ. Να μην απογοητευτεί. Αν και είμαι σίγουρη, ότι οι καλλιτέχνες δεν απογοητεύονται. Ίσα-ίσα τους δίνεται το ερέθισμα και το κέντρισμα να προχωρήσουν δυναμικά και με την κρίση. Δεν είναι μόνοι τους. Κανείς δεν είναι μόνος του. Αρκεί να βρει άτομα να τον βοηθήσουν και να του παρασταθούν. Δεν πρέπει να νιώθουμε μόνοι μας, γιατί δεν είμαστε.

-Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε;

Ένα μήνυμα: Η Τέχνη βοηθάει πολύ τον άνθρωπο, σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Και πρέπει να τη γνωρίσει όλος ο κόσμος. Όσοι δεν είχαν την ευκαιρία, να έρθουν να τη γνωρίσουν μέσα από την Τεχνόσφαιρα. Περιμένουμε όλους τους ανθρώπους δίπλα μας.

-Σας ευχαριστώ πολύ.

Κι εμείς ευχαριστούμε πολύ και εκ μέρους της Προέδρου μας.

Η Γιορτή Τέχνης στεγάζεται στην οδό Ερμού 59, στο κέντρο της Αθήνας μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου και είναι ανοιχτή από τις 10 το πρωί, έως τις 10 το βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη και μπορείτε να ενημερωθείτε για τα εργαστήρια και τα σεμινάρια από το site www.technosfera.gr, αλλά και από τη σελίδα στο facebook facebook.com/Texnosfera