Τα παιδιά του «Agent Orange» στο Βιετνάμ

Οι Αμερικανοί έχουν μακρά παράδοση στους πολέμους. Και ήταν πάντοτε εφευρετικοί στο πώς κατάφερναν να εξολοθρεύσουν τους αντιπάλους τους. Ένας από αυτούς ήταν και ο “Πορτοκαλί παράγοντας” ή αλλιώς Agent Orange. Το Agent Orange είναι η ονομασία κωδικός για ένα φυτοκτόνο χημικό που χρησιμοποίησαν ως τακτική οι Αμερικανοί στρατιώτες για να «περάσουν τις άμυνες» των Βιετκόνγκ. Τα δάση του Βιετνάμ προσέφεραν μεγάλο πλεονέκτημα στους Βιετκόνγκ οι οποίοι είχαν μεγαλώσει μέσα σε αυτά και γνώριζαν τα κατατόπια τους. Για να εξαφανίσουν αυτήν την άμυνα των αντιπάλων τους οι Αμερικανοί ψέκασαν  το Agent Orange πάνω από τη χώρα στα πλαίσια της επιχείρησης “Ranch Hand”. Αυτό που παρέβλεψαν τότε οι Αμερικανοί ήταν ότι το χημικό αυτό περιελάμβανε μια εξαιρετικά τοξική ουσία, την 2,3,7,8-τετραχλοροδιβενζοδιοξυνη.

Ο πόλεμος του Βιετνάμ έχει μείνει για πολλούς λόγους στην ιστορία. Ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς πολέμους κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου. Ήταν ο  πρώτος πόλεμος που μεταδόθηκε τόσο «ζωντανά» από τους δημοσιογράφους που επέφερε πολύ σημαντικό πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, εξαιτίας της  διεθνούς αλλά και εθνικής κατακραυγής.

Ο πόλεμος αυτός έχει αφήσει ακόμα και σήμερα τα σημάδια του στη νέα γενιά Βιετναμέζων. Κυριολεκτικά. Το Agent Orange εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή σε 400.00 ανθρώπους, ωστόσο, οι θάνατοι αυτοί δεν συγκρίνονται με όσα έπαθαν αυτοί που επέζησαν. Σαν άλλο Τσέρνομπιλ, το Agent Orange άφησε το στίγμα του σε 500.000 παιδιά που γεννήθηκαν με δυσμορφίες. Κι ακόμα το αφήνει. Σχεδόν δύο δεκαετίες από την επιχείρηση «Ranch Hand», γεννιούνται ακόμα παιδιά στο Νότιο Βιετνάμ με δυσμορφίες, αναπηρίες και νοητικές ασθένειες που οφείλονται στο Agent Orange.

Οι φωτογραφίες του Αμερικανού φωτογράφου Brian Driscoll δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας σχετικά με την καταστροφή που προκάλεσε ο πόλεμος αυτός στη χώρα.

 

Agent Orange

 

Agent Orange 3

 

Agent Orange  2

 

Βιετνάμ