Η τέταρτη διάσταση είναι γεγονός!

Ένα νέο σύστημα ήχου που βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο έρχεται για να φέρει την επανάσταση στον χώρο της μουσικής και στον τρόπο που την απολαμβάνουμε στα διάφορα clubs και στις συναυλίες. Ο λόγος για το 4-D sound system, το οποίο είναι επινόηση του ηλεκτρονικού μουσικού, Max Cooper.

Πρόκειται για ένα σύστημα στο οποίο ο ήχος δεν υπάρχει μόνο στις τρεις διαστάσεις του χώρου, αλλά κινείται και στον χρόνο, την τέταρτη διάσταση. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα σουρεαλιστικό μουσικό πεδίο, όπου η μουσική έρχεται από παντού και κατευθύνεται παντού, κατακλύζοντας τα πάντα μέσα στον χώρο.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Max Cooper σε δηλώσεις του στο Co.Labs.com το 4-D sound δεν είναι ένα σύστημα που προορίζεται για σπίτια, καθώς ενδέχεται να τα καταστρέψει. Η δύναμη του συστήματος τα προορίζει για μεγάλα shows σε clubs, συναυλίες, αλλά και μουσεία, όπως είπε. Ο δημιουργός της νέας αυτής τεχνολογίας τόνισε ότι το δημιούργημά του βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και επιδέχεται δοκιμές και βελτιώσεις.

Μία δοκιμή του 4-D sound έγινε πριν κάτι μήνες σε έναν χώρο ειδικά κατασκευασμένο για μια τέτοια πειραματική δοκιμή. Ο χώρος αποτελούνταν από 24 πυλώνες ήχου που έστελναν σήμα σε 48 κατευθυντήρια ηχεία. 9 subwoofer τοποθετήθηκαν κάτω από το πάτωμα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και  4 τεράστια ηχεία PA για να εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο την μουσική παρουσίαση.

-4d-sound

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα αφύσικο και απίθανο ηχητικό περιβάλλον, όπου αυτός που το βιώνει αισθάνεται σαν να ζει μέσα στην μουσική, σαν όλα γύρω του να είναι μουσική από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει. Περπατάει μέσα στα διάφορα σημεία του χώρου και ανακαλύπτει νέους ήχους που δεν ξέρει από ποια κατεύθυνση του έρχονται.

Το κύριο πρόβλημα είναι -όπως διάβασα ψάχνοντας για το θέμα στο housecult.com- ότι με το νέο αυτό σύστημα η μουσική είναι τόσο κοντά στους ανθρώπους πολλές φορές, κάτι που είναι αρκετά τρομακτικό ειδικά για κάποιους που δεν αντέχουν μουσική σε τέτοιο φάσμα έντασης, ενώ ο «κατακλυσμός» από ήχους σε κάνει να μην μπορείς να ξεφύγεις από αυτούς, εκτός αν βγεις από τον εν λόγω χώρο.

Το σίγουρο όμως είναι ότι το 4-D sound ανοίγει νέους δρόμους στον τρόπο με τον οποίο ζούμε την μουσική, ενώ αναμφίβολα θα είναι μία πρωτότυπη διαδραστική εμπειρία, σαν ένα «μαγικό» ταξίδι, για όποιον καταφέρει να την ζήσει.

Ο ίδιος ο Max Cooper τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες να εφαρμοστεί η νέα του τεχνολογία και σε σπιτικό άκουσμα, ωστόσο ενδέχεται να χάσει την αίγλη που θα είχε σε ένα ζωντανό γεγονός. Το 4-D sound φαίνεται να έχει πολλές δυνατότητες και να έχει να προσφέρει ακόμα περισσότερες στο μέλλον, όταν θα είναι πια στην τελειότερη μορφή του. Η τέταρτη διάσταση είναι κοντά…

Ο Max Cooper εξηγεί: