Ποιες είναι οι πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο;

Κατάχρηση  εξουσίας, δωροδοκίες, συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι», είναι  τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα 2/3 των χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο σύμφωνα με τη λίστα με τις πιο διεφθαρμένες χώρες που εξέδωσε η διεθνής οργάνωση Transparency International για το 2013.

Η λίστα της οργάνωσης που ερεύνησε 177 χώρες επικεντρώνεται στην διαφθορά του δημοσίου τομέα και των κρατικών αξιωματούχων. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η διαφθορά στον πλανήτη Γη καλά κρατεί, καθώς το 70% των χωρών που ερευνήθηκαν δεν πέρασαν τη βάση της «διαφάνειας», δηλαδή το 50.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Corruption Perceptions Index 2013, στο top 10 των πιο διεφθαρμένων χωρών φιγουράρει πρώτη η Σομαλία, δεύτερη η Βόρεια Κορέα και τρίτη το Αφγανιστάν. Ακολουθούν διαδοχικά, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, η Λιβύη, το Ιράκ, το Τουρκμενιστάν, η Συρία και τέλος το Ουζμπεκιστάν.

Η Ελλάδα βρέθηκε στην 80η θέση, ισοψηφώντας με την Κίνα, αλλά ανεβαίνοντας 14 θέσεις σε σχέση με πέρυσι  που ήταν στην 94η. Για το 2013 η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες, οι μόνες που βρέθηκαν κάτω από την 80η θέση ήταν η Αρμενία (94η) η Μολδαβία (102η), το Κόσοβο (111η), η Αλβανία (116η), η Λευκορωσία (126η) και η Ρωσία (127η).

Στις 10 πρώτες θέσεις των πιο «καθαρών» χωρών βρίσκονται όπως είναι αναμενόμενο, η Δανία με τη Νέα Ζηλανδία, που ισοψήφησαν στην 1η  θέση, η Φινλανδία και η Σουηδία που ισοψήφησαν στην 3η, η Νορβηγία και η Σιγκαπούρη στην 5η, η Ελβετία στην 7η, η Ολλανδία στην 8η και η Αυστραλία με τον Καναδά την 9η.

Αναλυτικά η λίστα της Transparency Interantional εδώ.