Ουκρανία: Διχασμένη ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή

Διχασμένη βρίσκεται η Ουκρανία η οποία καλείται να αποφασίσει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει, τη Δύση ή την Ανατολή.  Περίπου 200.000 διαδηλωτές βρίσκονται στο Κίεβο, ενώ η αντιπολίτευση καλεί 1 εκατομμύριο πολίτες να διαδηλώσουν για το μέλλον της χώρας, στην τρίτη μεγαλύτερη διαδήλωση που πραγματοποιείται μέσα σε δύο εβδομάδες.

Αιτία του πολιτικού αναβρασμού στην Ουκρανία ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανούκοβιτς να υποχωρήσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια κίνηση που θα έφερνε τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην Ένωση των 28, αλλά θα την απομάκρυνε από την επιρροή της Ρωσίας.

Οι αντιδράσεις από τον ουκρανικό λαό αλλά και την αντιπολίτευση, ήταν άμεσες. Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνονται κάθε  μέρα στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την επιστροφή στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας

Η αντιπολίτευση, έχοντας χάσει πολιτικά την ευκαιρία να διώξει την κυβέρνηση Γιανούκοβιτς με την διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, (από την οποία η κυβέρνηση κατάφερε να επιβιώσει) ενώνεται με τους διαδηλωτές απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Η Ουκρανία έχει βρεθεί διχασμένη στα δύο, με το 74% του πληθυσμού να επιθυμεί σύσφιξη των σχέσεων με την Ε.Ε. και λιγότερο από το 30% να προτιμά να παραμείνει στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, όπως αποκάλυψε πρόσφατη δημοσκόπηση.

Η συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε. είχε προγραμματιστεί στις 28-29 Νοεμβρίου ωστόσο τα σχέδια άλλαξαν. Ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, εξέπληξε τους πάντες αποφασίζοντας να κάνει στροφή 180 μοιρών, παγώνοντας τις διαδικασίες. Η οργή του ουκρανικού λαού μεγάλωσε ακόμα περισσότερο με την συνάντηση του Γιανούκοβιτς-Πούτιν για το ενδεχόμενο συμφωνίας με τη Ρωσία για το φυσικό  αέριο αλλά και την πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στην τελωνειακή ένωση των πρώην σοβιετικών χωρών.  Μάλιστα, διάφορα δημοσιεύματα δυναμιτίζουν ακόμα περισσότερο το κλίμα αναφέροντας ότι ο Ουκρανός πρωθυπουργός έχει ήδη υπογράψει σχετική συμφωνία.

Η Ουκρανία ήταν εδώ και καιρό διχασμένη ανάμεσα σε δύο κόσμους. Οι τελευταίες εξελίξεις έδειχναν ότι μια στροφή προς τη Δύση είχε συντελεστεί. Ωστόσο, η Ρωσία δεν φαίνεται να είναι ακόμα έτοιμη να αφήσει τέτοιους συμμάχους να ξεφύγουν. Ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν είχε άλλωστε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μια εμπορική συμφωνία Ε.Ε. -Ουκρανίας θα απειλούσε σοβαρά τη ρωσική οικονομία.

«Η Ρωσία θα μπορούσε, μέσω Κιέβου, να πλημμυρίσει ευρωπαϊκά προϊόντα ουσιαστικά αδασμολόγητα εξαιτίας των συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου που έχουμε με την Ουκρανία. Η γεωργία μας θα πληγεί, η αυτοκινητοβιομηχανία μας θα επηρεασθεί, το ίδιο και οι αεροναυπηγικές μονάδες μας, ενώ θα υπάρξει κύμα ανεργίας. Δεν είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την πόρτα», είχε πει.

Οι δύο δυνάμεις, Ε.Ε. και Ρωσία, προσπαθούν να δελεάσουν την Ουκρανία με δάνεια εκατομμυρίων,  επιδοτήσεις, διαγραφή χρεών. Όπως όλα δείχνουν, η Ρωσία κέρδισε. Εκτός κι αν οι διαδηλωτές της πλατείας Ανεξαρτησίας καταφέρουν να πάρουν στα χέρια τους την τύχη της χώρας.