Ήταν ονειροπόλος, αλλά όχι ο μόνος…

«All we are saying, is give peace a chance», μας τραγουδούσε το 1969 ο μεγάλος καλλιτέχνης και ακτιβιστής,  John Lennon. 11 χρόνια μετά, μια μέρα σαν και την σημερινή  έπεφτε αιμόφυρτος έξω από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη, έχοντας δεχθεί τέσσερις σφαίρες από τον υποτιθέμενο φανατικό θαυμαστή του, Mark David Chapman. «Έφυγε» μόλις στα 40 του χρόνια, αφήνοντάς μας με τις προτροπές του για την ειρήνη και τα όνειρά του για έναν ενιαίο κόσμο χωρίς βία και ακρότητες. Ακόμα το παλεύουμε…

Η ιστορία της δολοφονίας ενός από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Την ίδια ημέρα μερικές ώρες νωρίτερα από την δολοφονία ο Chapman πλησίασε τον Lennon ζητώντας του αυτόγραφο πάνω στο καινούργιο του άλμπουμ «Double Fantasy». Λίγες ώρες μετά (11 το βράδυ) κι ενώ ο τραγουδιστής των Beatles γυρνούσε σπίτι μαζί με την γυναίκα του, Yoko Ono, ύστερα από την ηχογράφηση των τραγουδιών  «Walking On Thin Ice» και  «It Happened», πυροβολήθηκε τέσσερις φορές από τον Chapman και η μεταφορά του στο νοσοκομείο επιβεβαίωσε απλώς τον θάνατό του.

«Πήρα μια φρικτή απόφαση, να αφαιρέσω τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου για να ικανοποιήσω τον εγωισμό μου. Πίστεψα ότι σκοτώνοντας τον John Lennon θα γινόμουν κάποιος. Αντί γι αυτό, όμως, έγινα δολοφόνος, και οι δολοφόνοι δεν είναι κάποιοι», είχε πει ο Chapman στο Συμβούλιο Χαρίτων  όπου παρουσιάζεται από το 2000 και μετά κάθε δύο χρόνια προκειμένου να πείσει για την αποφυλάκισή του. Οι αιτήσεις του όπως είναι λογικό απορρίπτονται χωρίς περαιτέρω συζητήσεις.

Κατά πολλούς η δολοφονία του John Lennon δεν επρόκειτο μόνο για μια πράξη που είχε τις βάσεις της στην παράνοια ενός καταθλιπτικού και εγωπαθή ανθρώπου, όπως ήταν ο Chapman. Αλλά για προσχεδιασμένο έγκλημα σε βάρος ενός ανθρώπου-ακτιβιστή που τασσόταν ανοιχτά κατά του πολέμου του Βιετνάμ προκαλώντας πιέσεις στην εξουσία που έβλεπε τον κόσμο να συμπορεύεται με τα πιστεύω και τους στίχους του μεγάλου Lennon. Η ίδια η εξουσία τον θεωρούσε πολύ επικίνδυνο, ενώ και το FBI τον είχε υπό στενή παρακολούθηση για χρόνια. Ωστόσο, τα παραπάνω είναι μόνο εικασίες.

Το σίγουρο είναι ότι ο ένας εκ των ιδρυτών των σπουδαίων «σκαθαριών» είχε φύγει από την ζωή, αφήνοντας πίσω μια μουσική κληρονομιά με «αθάνατους» στίχους, γαλήνια νοήματα και πανέμορφες μελωδίες.

Πάμε να τον θυμηθούμε μέσα από 10 τραγούδια της σόλο καριέρας του…

«Working Class Hero»

«Jealous Guy»

«Mother»

«The Luck of the Irish»

«Mind Games»

«Whatever Gets You Thru The Night»

«Nobody Loves You (When You’re Down And Out)»

«(Just Like) Starting Over»

«Give Peace A Chance»

«Imagine»

Σημαντικό bonus tip: Η 8η Δεκεμβρίου είναι σημαντική για μια ακόμα μεγάλη φυσιογνωμία της ροκ μουσικής. Ο ποιητής των Doors, Jim Morrison, γεννιέται σαν σήμερα το 1943 και φυσικά δεν θα μπορούσα να τον ξεχάσω μέσα σ’ όλα. Που θα μου πάει θα βρω κάποια στιγμή μια άλλη αφορμή για εκτενές αφιέρωμα στον Mr.Modjo. Προς το παρόν σας αφήνω με το παρακάτω…

«The Wasp (Texas Radio And The Big Beat)»