Τι τρέχει με την Κεντροαφρικανική δημοκρατία;

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι μια χώρα στο κέντρο της Αφρικανικής Ηπείρου. Είναι μια χώρα μεγαλύτερη από τη Γαλλία, της οποίας ήταν κάποτε αποικία. Είναι μια χώρα αρκετά τροπική, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, που εξάγει κυρίως καφέ και βαμβάκι.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες οι κάτοικοι της χώρας ζουν έναν εφιάλτη. Παρόλο που η χώρα αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες σφαγές της ιστορίας της το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού παγκοσμίως δεν ξέρει καν που βρίσκεται η χώρα στον χάρτη.

Οι ιστορίες που περνούν κάθε μέρα τα σύνορα της χώρας είναι τρομακτικές. Ένας άντρας είδε τον 4χρονο γιο του να μαχαιρώνεται  από ένοπλους. Μια γυναίκα λέει την ιστορία του πώς υιοθέτησε ένα μικρό κοριτσάκι όταν η μητέρα του έφυγε προς αναζήτηση φαρμάκων αλλά σκοτώθηκε από τα πυρά τους. Ένας νεαρός αφηγείται πώς τον συνέλαβαν και τον πέταξαν στους κροκόδειλους αλλά για καλή του τύχη κολύμπησε γρήγορα και κατάφερε να ξεφύγει.

Αυτή είναι η καθημερινότητα των κατοίκων της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Χωριά ολόκληρα καίγονται συθέμελα. Δημόσιες εκτελέσεις, βασανιστήρια, θάνατοι, βιασμοί, είτε από τα χέρια του στρατού είτε από τις ένοπλες αντικαθεστωτικές ομάδες. Οι καταστροφές είναι ολοκληρωτικές.  Κι ακόμα κι αν κάποιοι καταφέρουν να ξεφύγουν, κινδυνεύουν από ασθένειες, εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων.

Η ανθρωπιστική κρίση στην Αφρικανική χώρα έχει βγει εκτός ελέγχου ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι «η χειρότερη κρίση για την οποία  δεν έχει ακουστά κανείς». Η διεθνής κοινότητα, αγνοεί την γενοκτονία που συντελείται στην χώρα-φάντασμα, περισσότερο απ’ όσο έχει αγνοήσει οποιαδήποτε άλλη παρόμοια κατάσταση.

Οι συμπλοκές στη χώρα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2013 όταν ο πρόεδρος Μποζιζέ ανατράπηκε από μια οργάνωση αντικαθεστωτικών, γνωστή ως Σελέκα (που σημαίνει «συμμαχία» στην τοπική διάλεκτο). Ο αρχηγός της, Μισέλ Ντζοτόντια,  αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος. Η χώρα έχει δει πολλά πραξικοπήματα από το 1960, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο αξίωμα καταλαμβάνεται από μουσουλμάνο, καθώς η πλειοψηφία των κατοίκων είναι χριστιανοί.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, η κατάσταση βγήκε τελείως εκτός ελέγχου, όταν ο Μισέλ Ντζοτόντια διέταξε τη διάλυση της Σελέκα προκαλώντας την οργή των υπόλοιπων ομάδων, οι οποίες συνέχισαν το έργο τους με επιθέσεις σε αθώους.

Η ζωή των κατοίκων έχει γίνει αφόρητη. Χωριά ολόκληρα έχουν εγκαταλειφθεί. Πάνω από  400.000 άνθρωποι έχουν αφήσει τα σπίτια τους και κρύβονται στο δάσος για να σωθούν, ενώ  περίπου 70.000 έχουν γίνει πρόσφυγες ψάχνοντας καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί.