Δικτυωμένος θα πει…

Πόσους friends έχεις; Σε ποιους κάνεις like; Aνανεώνεις τα status σου συχνά; Τι φωτογραφίες ποστάρεις; ΑναλογείΠόσους friends έχεις; Σε ποιους κάνεις like; Aνανεώνεις τα status σου συχνά; Τι φωτογραφίες ποστάρεις; Αναλογεί το προφίλ σου στο μορφωτικό σου επίπεδο; Πόσο περνά η εικόνα σου; Φτάνει, σε ζάλισα. Χρόνια τώρα τα ανθρώπινα όντα στο σύνολο τους επιδιώκουν να δώσουν στο συνομιλητή τους την καλύτερη δυνατή εικόνα του εαυτού τους. Από το πιο μικρό στο πιο μεγάλο. Από το ακριβό άρωμα και το εναλλακτικό ντύσιμο, από το like στο facebook και το tweet που θα κάνουμε.

Τώρα δε την εποχή της κρίσης βουτάμε ακόμα πιο βαθιά στην οθόνη του υπολογιστή μας προκειμένου να χτίσουμε τη δημόσια εικόνα μας αντί να επικεντρωθούμε στην ουσία και να θέσουμε τα πράγματα σε νέα βάση. Αναδημοσιεύουμε θεωρίες και θεωρίες για να δείξουμε ότι γνωρίζουμε. Γινόμαστε μέλη ομάδων για να αναδείξουμε την παιδεία μας. Ακολουθούμε σοφίες και λόγια ποιητών για να φανερώσουμε τη διαφορετικότητά μας. Όσο για τις φωτογραφίες; Έχουμε ποζάρει ξανά και ξανά με σουφρωμένα χειλάκια μπροστά από τον καθρέφτη με φόντο τα πλακάκια. Το καλοκαίρι η κατάσταση ξεφεύγει και οι πιο extreme βρίσκουν χώρο να «χωθούν». Τα λάδια, οι κοιλιακοί, το ατημέλητο λουκ στην παραλία, ο τύπος της παρέας που έγινε περισσότερο φέσι την Παρασκευή το βράδυ, όλα είναι μες στο πρόγραμμα.

social mediaΠριν καμιά εβδομάδα μάθαμε και τη λέξη της χρονιάς. Κι αυτή συνάδει με το κλίμα της εποχής. Ακόμα και ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πόζαρε με στυλ μπροστά στο φακό του smartphone, κάνοντας έτσι κι αυτός “selfie” με μια ομάδα νέων. Όλοι έχουμε κάνει selfie, κι εσύ το έχεις κάνει, το selfie είναι παντού, μέχρι που έγινε και λέξη της χρονιάς. Και για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για την τάση να φωτογραφίζεσαι σε πορτρέτο χρησιμοποιώντας smartphone ή webcam κ.λπ. Kατά 17 χιλιάδες τοις εκατό αυξήθηκε η χρήση της λέξης μέσα σε μόλις δώδεκα μήνες και μαζί μ’ αυτήν ανέβηκαν και τα like, τα comments και όλα τα συναφή, αφού μιλάμε για διαδικασίες αλληλένδετες.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν λειτουργία διττή. Τη θετική πλευρά τους, αυτή που ανοίγει το δρόμο για συναναστροφή με γνωστούς και λιγότερο γνωστούς, δεν μπορούμε να την παραγνωρίσουμε. Την άλλη όμως; Αυτή που υπερφορτώνει το μυαλό με ανούσιες πληροφορίες και υλικό που απλά συσσωρεύεται για να σκάσει σαν φούσκα μετέπειτα; Φωτογραφίες, στάτους, πληθώρα μηνυμάτων και πληροφοριών που πέφτουν στα κεφάλια μας χωρίς έλεος. Όλα στο όνομα της επικοινωνίας. Κι εμείς απλοί παρατηρητές υποδεχόμαστε τα μηνύματα.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως παρά την ευκολία της μετάδοσης της πληροφορίας και την ανάδειξη του επικοινωνιακού στοιχείου, στην ουσία οι άνθρωποι μένοντας συνδεδεμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλάμε επιφανειακά, ενώ παράλληλα δεν ακούμε. Δεν ακούμε μεταφορικά και κυριολεκτικά. Φοβόμαστε να κλείσουμε την οθόνη του υπολογιστή, αποφεύγουμε να πατήσουμε αποσύνδεση στο smartphone και να απομακρυνθούμε από τους υπόλοιπους διαδικτυακούς μας φίλους γιατί αρεσκόμαστε στην εικόνα που παρουσιάζουμε. Σαν να είναι επώδυνο να μείνουμε μονάχοι με τους ευατούς μας, λες κι αυτό που θα κοιτάξουμε δεν θα μας πολυαρέσει. Η αξία της απομόνωσης, του συλλογισμού, της απομάκρυνσης έστω και για λίγο από τα τριγύρω είναι όμως ανεκτίμητη. Η πραγματικότητα βρίσκεται εκεί έξω.

Ζούμε στην εποχή της απόλυτης επικοινωνίας κι όμως στην πράξη η ίδια, στην ουσία της, λείπει από την καθημερινότητά μας. Στενάχωρο αν σκεφτεί κανείς πως την προ τεχνολογικής έκρηξης εποχή ο άνθρωπος επινοούσε χίλιους δυο τρόπους για να στείλει τα δικά του μηνύματα, ακόμη κι αν αυτό κατά πάσα πιθανότητα παρεμποδιζόταν λόγω αντίξοων συνθηκών. Ίσως να ‘ταν σήματα καπνού, πιθανόν ταχυδρομικά περιστέρια, για τους πιο ρομαντικούς γυάλινα μπουκάλια που έπαιρνε το κύμα. Η επικοινωνία ήταν δώρο Θεού και διαδικασία που άξιζε χρόνο και σεβασμό. Οι νεότεροι κατά πάσα πιθανότητα περνάμε ώρες ατελείωτες μπροστά από τον υπολογιστή έχοντας αντικαταστήσει ή τουλάχιστον παραμερίσει τη face to face επαφή, την απόλαυση της διαπροσωπικής επικοινωνίας, την αξία της ζωής στην τελική.