Συλλήψεις για επικίνδυνα απόβλητα στον Βοτανικό.

Ακόμα και τα σκουπίδια αποδεικνύονται κερδοφόρα για κάποιους που μόνο το περιβαλλοντικό κόστος δεν υπολογίζουν θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Παράνομη ιδιωτική χωματερή φαίνεται πως διατηρούσε ιδιοκτήτης οικοπέδου στον Βοτανικό εξυπηρετώντας εταιρείες που εναπόθεταν εκεί τα απόβλητά τους.

Στις 20 Νοεμβρίου 2013 και ημέρα Τετάρτη τρία άτομα συνελήφθησαν μετά από καταγγελίες για παράνομη χωματερή στην οδό Αγίου Πολυκάρπου στον Βοτανικό. Οι πολυήμερες έρευνες της αστυνομίας οδήγησαν σε τρία φορτηγά αυτοκίνητα που εισέρχονταν σε οικόπεδο της συγκεκριμένης οδού προκειμένου να αφήσουν εκεί άχρηστα αντικείμενα τα οποία ήταν κυρίως αστικά απόβλητα και εν δυνάμει επικίνδυνα. Συγκεκριμένα βρέθηκαν μεταλλουργικά απόβλητα, tonner καταστροφής ή ανακύκλωσης , απόβλητα βαφείου υφασμάτων, πλαστικών μερών ανακυκλωμένων οχημάτων, μεταχειρισμένα ελαστικά οχημάτων, φαρμακευτικά σκευάσματα και πολλά άλλα που έφτασαν να δημιουργήσουν έναν σκουπιδόλοφο ύψους 2 έως 6 μέτρων. Στο οικόπεδο βρέθηκαν αμέσως ειδικοί Περιβαλλοντικοί Επιθεωρητές οι οποίοι κάνοντας την εκτίμηση τους, αποφάνθηκαν πως το συγκεκριμένο γεγονός προκάλεσε εκτεταμένη ρύπανση, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και έβαλε σε σοβαρό κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Οι τρεις οδηγοί που συνελήφθησαν είναι ηλικίας 40, 46 και 33 ετών ενώ ακολούθησε κ η σύλληψη του 47χρονου άνδρα που διαχειριζόταν το οικόπεδο και παραχωρούσε τον χώρο του οικοπέδου έναντι χρηματικής αμοιβής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ανακρίσεων οι οδηγοί είχαν το καθήκον να μεταφέρουν καθημερινά εκεί τα απόβλητα των εταιρειών τους επί έξι συνεχόμενους μήνες προσφέροντας σε αυτές μεγάλο οικονομικό όφελος. Επιπλέον, οι οδηγοί ανέφεραν πως κατά καιρούς χρησιμοποιούνταν και άλλοι χώροι για τον ίδιο σκοπό στην Μαλακάσα και το Μαρκόπουλο αλλά η τελευταία αυτή λύση ήταν πολύ πιο οικονομική και άρα συμφέρουσα. Στους συλληφθέντες προστέθηκε και ο διευθυντής της μιας εκ των εταιρειών που εδρεύει στα Οινόφυτα Βοιωτίας.