Ο «Κύριος» που δίχασε

Βράδυ Παρασκευής. Σβηστά φώτα. Μόνο ο υπολογιστής φωτίζει το σαλόνι. Η βραχνή φωνή του Jim του Morisson ηχεί σε όλο το σπίτι. Αγαπημένο CR με τις εκπομπές σου. Κάπου αναφέρθηκε το όνομα των Pink Floyd, των Doors, των Madness, των Beatles. Ωραία παρεάκια που έγραφαν μουσική μέσα από την ψυχή τους. Που μέσα από τα τραγούδια τους είχαν κάτι να πουν.

Τραγούδια με βαθύτερα νοήματα, όχι σαν τα σημερινά «σκουπίδια» που κυκλοφορούν και θεωρούνται «μόδα». Τραγικό. Τραγούδια που δίχασαν τον κόσμο. Τραγούδια που κέρδισαν αμέτρητους υποστηρικτές, αλλά και άλλους τόσους εχθρούς. Κάπου εκεί μου ήρθαν οι θύμισες. Σαν σήμερα πριν 43 χρόνια ο George Harrison των Beatles κυκλοφόρησε ένα τραγούδι, ένα από τα σπουδαιότερά του, που θα προκαλούσε αντιδράσεις και θα τον ταλαιπωρούσε χρόνια.

Το «My Sweet Lord» περί ου ο λόγος είναι το κομμάτι που συνδέθηκε περισσότερο με την σόλο καριέρα του μακαρίτη Harrison, ένας φόρος τιμής στην θρησκεία, μια προσευχή προς τον Θεό, ένα πανέμορφο κομμάτι που «έσερνε» τον μεγάλο αυτό μουσικό στα δικαστήρια γιατί όπως τον κατηγόρησαν ήταν προϊόν λογοκλοπής.

Ο Harrison έγραψε το κομμάτι το 1969 όσο υπήρχαν ακόμα οι Beatles δηλαδή, ενώ το 1970 το ξαναηχογράφησε για τις ανάγκες του άλμπουμ του «All Things Must Pass».Στην εν λόγω ηχογράφηση συμμετείχαν άλλοι δύο σπουδαίοι της ροκ μουσικής, ο ντράμερ των Yes, Alan White και ο «Slowhand», Eric Clapton.Το τραγούδι που ερμηνεύτηκε πρώτα από τον καλό φίλο του Harrison, Billy Preston, στον δίσκο του «Encouraging Words», έγινε αμέσως τεράστια επιτυχία και κάπου εκεί άρχισαν τα παρατράγουδα.

Το 1971 το γυναικείο συγκρότημα The Chiffons κατηγόρησε τον Harrison ότι έκλεψε την βασική μελωδία του δικού τους τραγουδιού «He’s So Fine» του 1962, καταθέτοντας αγωγή σε βάρος του. Πράγματι ακούγοντας τα δύο τραγούδια υπάρχει μια μικρή ομοιότητα στην μελωδία, χωρίς ωστόσο να μπορούμε να μιλήσουμε για αδιαμφισβήτητη λογοκλοπή. Το δικαστήριο δικαίωσε τις The Chiffons λέγοντας ότι ο Harrison κόπιαρε το τραγούδι τους χωρίς πρόθεση.

Αργότερα, ο ίδιος εξαγόρασε τα δικαιώματα του «He’s So Fine» των The Chiffons που με την σειρά τους ηχογράφησαν το «My Sweet Lord». Πάντως είναι κρίμα ένα τέτοιο τραγούδι σύμβολο να έχει δεχθεί τέτοιο «πόλεμο» κατηγοριών. Η ανταμοιβή του όμως, όπως και του ίδιου του Harrison, ήταν ότι αναγνωρίστηκε από την πλειοψηφία του μουσικού κοινού, ενώ ακόμα και μετά τον θάνατο του «σκαθαριού», έφτασε στο νούμερο ένα στα βρετανικά charts όταν επανακυκλοφόρησε το 2002.

Το περιοδικό Rolling Stone το κατατάσσει στην 460ή θέση με τα 500 σπουδαιότερα τραγούδια όλων των εποχών, ενώ ανάμεσα σε άλλους το έχουν διασκευάσει οι Richie Havens, Megadeth, Elton John, Elliot Smith και Nina Simone.

Απόλυτη ησυχία πλέον. Το μόνο που ακούγεται είναι η βροχή από το «Riders On The Storm». Μου έρχονται κι άλλες θύμισες. Αρχίζω να γράφω για το «My Sweet Lord». Αρχίζω να γράφω για τότε που γραφόταν πραγματική, στοχαστική μουσική. Pink Floyd, ΤHe Beatles, The Doors, Led Zeppelin, Deep Purple, The Who, The Jefferson Airplane και πάει λέγοντας. Η λίστα είναι ατέλειωτη.

Ακούστε παρακάτω το «My Sweet Lord» και το «He’s So Fine» και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα…