Ποιος σκότωσε τον Κένεντι?

50 χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και η δολοφονία του Αμερικάνου προέδρου παραμένει για πολλούς από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης ιστορίας.

Ο Κένεντι ήταν ο 35ος πρόεδρος των Η.Π.Α και εξελέγη πρόεδρος τον Ιανουάριο του 1961. Έμεινε στην εξουσία μόλις 1,035 ημέρες μέχρι τη δολοφόνια του.

JFK

Ο Κένεντι δολοφονήθηκε στο Ντάλας, του Τέξας στις 22 Δεκεμβρίου του 1963. Επέβαινε σε μια ανοιχτή Λίνκολν με τη σύζυγό του, Τζάκι , τον  κυβερνήτη Κόνελι και τη σύζυγό του Νέλι.  Στις 12:30 το μεσημέρι, τοπική ώρα ενώ ο Κένεντι και η αυτοκινητοπομπή διασχίσουν το κέντρο της πόλης, τρεις πυροβολισμοί  ηχούν από τη μαθητική βιβλιοθήκη. Ο πρώτος εξοστρακίζεται σε ένα δέντρο και τραυματίζει ελαφρά ένα περαστικό, ο δεύτερος  βρίσκει τον Κένεντι στο λαιμό και συνεχίζει και χτυπάει τον κυβερνήτη Κόνελι στο μηρό και ο τρίτος βρίσκει τον Πρόεδρο στον κεφάλι. Στη μια το μεσημέρι, ανακοινώνεται και τυπικά ο θάνατός του στο νοσοκομείο του Πάρκλαντ.

Λίγο αργότερα, ο  λευκορώσος Λι Χάρβει Όσβαλντ, υπάλληλος της βιβλιοθήκης, ελέγχεται από τον αστυνομικό Τίπιτ. Ο Τίπιτ πέφτει νεκρός και αυτόπτες μάρτυρες βλέπουν τον Όσβαλντ να τρέχει με ένα ρεβόλβερ στο χέρι. Ο Όσβαλντ συλλαμβάνεται για τη δολοφονία του Τίπιτ και του Κένεντι. Η ανάκριση δεν αποφέρει σαφή αποτελέσματα . Ο Όσβαλντ επιμένει ότι η κράτησή του είναι πολιτική, καθώς είναι μαρξιστής και προέρχεται από χώρα της Σοβιετικής Ένωσης (το 1963 βρισκόμαστε στο απώγειο του ψυχρού πολέμου). Δυο μέρες αργότερα κατά τη μεταφορά του στη φυλακή ο  ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων στο Ντάλας, ο Τζακ Ρούμπι δολοφονεί τον Όσβαλντ. Ο Ρούμπι υποστήριξε ότι ήταν πολύ ταραγμένος από το θάνατο του προέδρο.

Αυτά είναι τα γεγονότα όπως έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, όμως πολλοί αμφισβητούν τη γνησιότητα τους . Σε πρόσφατη έρευνα, μόλις το 25% των Αμερικάνων πιστεύουν ότι έχει αποκαλυφθεί η αλήθεια για το θάνατο του Κένεντι. Η πιο δημοφιλής θεωρία είναι ότι υπήρχε και δεύτερος σκοπευτής, κρυμμένος στους θάμνους ή ότι κάποιος ήταν μαζί με τον Όσβαλντ και τον παρακίνησε να πυροβολήσει. Άλλες θεωρίες αναφέρουν ότι  στη δολοφονία του προέδρου ενεπλάκησε η CIA, η Μαφία, η KGB, Κουβανοί που ήταν ενάντια στον Κάστρο ακόμα και αντιπρόεδρος – και μετέπειτα πρόεδρος –  Λίντον Τζόνσον.

Ίσως κάποτε να αποκαλυφθεί η αλήθεια ή ίσως  η  αλήθεια  να  είναι  μπροστά  μας και να μην  μπορούμε  να  τη δεχτούμε.