Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων

Η νέα οικολογική επέτειος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον γεγονός αφού στις 16 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Εβδομάδα μείωσης αποβλήτων η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 24 του μήνα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συντονίζεται από την Ένωση Πόλεων και Περιφερειών για την Ανακύκλωση και τη Βιώσιμη Διαχείριση των Αποβλήτων (ACR+) και αποτελεί μέρος του χρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+.

Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής εβδομάδας για τη μείωση των αποβλήτων θα διοργανωθούν διάφορες θεματικές δραστηριότητες οι οποίες θα δώσουν έμφαση στην ανακύκλωση και στην αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων. Το σύνθημα «καθαρίζουμε την Ευρώπη» θα αποτελέσει το κίνητρο για εθελοντική δουλειά καθαρισμού σε γειτονιές και παραλίες. Πάραυτα, απώτερος σκοπός δεν είναι η περισυλλογή αποβλήτων αλλά «να μάθουμε περισσότερα για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας στην Ευρώπη, καθώς και να συζητήσουμε θέματα σχετικά με την αποδοτικότητα των πόρων και την κυκλική οικονομία» όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην σχετική της ανακοίνωση. Με απλά λόγια θα χρησιμοποιηθούν οι προτεινόμενες επικοινωνιακές μέθοδοι προκειμένου να ενημερωθούν οι διοικητικές υπηρεσίες, οι οργανώσεις, τα σχολεία και οι ιδιώτες σχετικά με την μείωση των αποβλήτων. Με το τέλος της εβδομάδας ενδέχεται να προγραμματιστεί γύρω στις 10 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού.

Πάνω από 500 κιλά αστικών αποβλήτων κατά άτομο παράγουν οι Ευρωπαίοι πολίτες σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής με τα νούμερα να διαφέρουν φυσικά από χώρα σε χώρα. Έχει υπολογιστεί πως η μισή περίπου ποσότητα ανακυκλώνεται χωρίς να μιλάμε όμως για απόλυτους αριθμούς αφού οι συνήθειες και η οικολογική συνείδηση διαφέρει ακόμα και μέσα στα Ευρωπαϊκά κράτη. Ενώ σε ορισμένα κράτη η διαδικασία της ανακύκλωσης φθάνει το 70% της διαχείρισης αποβλήτων σε άλλα είναι σχεδόν άγνωστη με την υγειονομική ταφή να απορροφά πάνω από το 90% των αστικών αποβλήτων. Ο επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ δήλωσε σχετικά: «Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των αποβλήτων.

Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ιεράρχηση, τη μείωση της υγειονομικής ταφής και την αύξηση της ανακύκλωσης των αποβλήτων. Λαϊκές πρωτοβουλίες, όπως η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων, συμβάλλουν σημαντικά στην προσέλκυση κάθε ενδιαφερομένου με στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας με μηδενικά απόβλητα».

Παρόμοιες πρωτοβουλίες είναι καλοδεχούμενες από την Ευρώπη που τόσο τις έχει ανάγκη όπως φυσικά και όλος ο υπόλοιπος πλανήτης. Με φόντο τις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας στη Βαρσοβία σχετικά με την κλιματική αλλαγή αυτό που προέχει είναι να υποστηρίζουμε αντίστοιχες προσπάθειες που υπογραμμίζουν όχι μόνο την θεωρία αλλά και τα χειροπιαστά αποτελέσματα.