5 ιστορικά μνημεία της Συρίας που καταστράφηκαν από τον πόλεμο

Ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στη Συρία εδώ και πάνω από δύο χρόνια έχει αφήσει πίσω του μια χώρα ρημαγμένη. Εκτός από τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και άλλους τόσους μετατοπισμένους πολίτες η χώρα έχει υποστεί βαρύ πλήγμα στις υποδομές της και στα μνημεία της. Άλλοτε μια χώρα πλούσια σε ιστορία, η Συρία έχει πλέον ισοπεδωθεί, ενώ τα μνημεία της που κάποτε αποτελούσαν πόλο έλξης τουριστών έχουν πια καταστραφεί παρά τις εκκλήσεις της UNESCO για σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

1. Το τέμενος Umayyad

To τέμενος Umayyad, ή τέμενος των Ομεϋαδών, βρίσκεται στη λίστα με τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και παλαιότερα δείγματα ισλαμικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο. Δυστυχώς, το τέμενος βρίσκεται στο Χαλέπι της Συρίας, ένα από τα μέρη που βρίσκεται στο επίκεντρο των συγκρούσεων ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς και τον συριακό στρατό, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο μνημείο. Ο σχεδόν 1000 ετών μιναρές του καταστράφηκε μόλις στις αρχές του 2013.

ΠΡΙΝ:

To τέμενος Umayyad

ΜΕΤΑ:To τέμενος Umayyad κατεστραμμένο

2. H αγορά της Al-Madina Souq

Αυτή η αγορά, άλλοτε πλημμυρισμένη με κόσμο, πλέον έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Πριν τον πόλεμο αποτελούσε ένα τεράστιο μεσαιωνικό εμπορικό κέντρο στο Χαλέπι, χτισμένο στα αρχαία τείχη της πόλης, που κάλυπτε έναν χώρο 13 χιλιομέτρων. Τα στενά σοκάκια της αγοράς φιλοξενούσαν ένα σωρό προϊόντα, τοπικά και εισαγόμενα, και αποτελούσαν σημαντικό εμπορικό κέντρο της χώρας.

ΠΡΙΝ:

αγορά της Al-Madina Souq

ΜΕΤΑ:

Η αγορά της Al-Madina Souq κατεστραμμένη

 3. Το τέμενος Al-Omari

Άλλο ένα από τα παλαιότερα τεμένη, το οποίο κατασκευάστηκε τον 8ο αιώνα στην πόλη Μπόσρα, στη νότια Συρία, έχει καταστραφεί εντελώς. Το τέμενος χρησιμοποιούνταν ως πρόχειρο νοσοκομείο και καταφύγιο για τους διαδηλωτές κατά τις πρώτες μέρες του πολέμου.

ΠΡΙΝ:

τέμενος Al- Omari

ΜΕΤΑ:

Abandoned tank is seen on a street near the damaged minaret of the Omari mosque in Deraa

 4. Το κάστρο Crac des Chevaliers

To κάστρο Crac des Chevaliers στην πόλη Χομς της Συρίας είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά κάστρα στον κόσμο. Το τεράστιο και μεγαλοπρεπές κάστρο, επίσης ένα από τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αφήνει κάθε επισκέπτη με το στόμα ανοιχτό. Δυστυχώς, το γεγονός ότι έχει κατασκευαστεί σε στρατηγικό σημείο και ως οχυρό σε περίπτωση πολέμων δεν θα μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτο. Οι αντικαθεστωτικοί το κατέλαβαν από την αρχή της σύγκρουσης, καθιστώντας το έτσι αποδέκτη των πυρών του συριακού στρατού.

ΠΡΙΝ:

κάστρο Crac des Chevaliers

ΜΕΤΑ:

κάστρο Crac des Chevaliers κατεστραμμένο

 

5. H αρχαία πόλη της Παλμύρα

Η αρχαία πόλη της Παλμύρα βρίσκεται στο κέντρο της Συρίας, 200 χλμ περίπου από τη Δαμασκό. Η πόλη στην αρχαιότητα είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς βρίσκεται στη μέση της ερήμου και κοντά σε μια όαση, επομένως αποτελούσε σταυροδρόμι για τα καραβάνια που διέσχιζαν την έρημο. Δυστυχώς οι μάχες γύρω από την περιοχή έχουν αφήσει το στίγμα τους στα τείχη της πόλης, τα οποία έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς.

ΠΡΙΝ:

Palmyra

 

ΜΕΤΑ:

Η Παλμύρα κατεστραμμένη