14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη-Σίγουρα είναι πολλά αυτά που δεν ξέρεις

diavitis_2Κάθε χρόνο η 14η Νοεμβρίου παγκόσμια είναι ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση, την εκπαίδευση, την πρόληψη και τη θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και 2. Η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει θεσπιστεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, καθώς είναι και η ημερομηνία γέννησης του Frederick Banting, ο οποίος, μαζί με τον Charles Best, συνέλαβαν πρώτοι την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης, τον Οκτώβριο του 1921.

 

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια σοβαρή ανωμαλία του μεταβολισμού, για την οποία οι περισσότεροι γνωρίζουν ελάχιστα. Στην περίπτωση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 ή αλλιώς «Νεανικού Διαβήτη» το πάγκρεας του ασθενούς παράγει ελάχιστη έως μηδενική ινσουλίνη, γι’ αυτό και ο διαβητικός υποχρεούται να εισάγει εμβόλιμα την ινσουλίνη, ώστε να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε αυτόν τον τύπο διαβήτη, δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποια μόνιμη θεραπεία, αλλά η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας έχει συνδράμει ουσιαστικά στην καλυτέρευση της ζωής του διαβητικού. Για τους πάσχοντες από Διαβήτη τύπου 2, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά καθώς σε εκείνους ο διαβήτης προκαλείται κυρίως από παχυσαρκία και αντιμετωπίζεται είτε με την απώλεια βάρους και καθημερινή άσκηση είτε με αντιδιαβητικά δισκία (φυσικά και ο συνδυασμός είναι ο καλύτερος).

 

Σε όλη την υφήλιο υπάρχουν σήμερα πάνω από 280.000.000 (διακόσια ογδόντα εκατομμύρια) άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και στην Ελλάδα έχουν φθάσει το 1.200.000 συμπολίτες μας (με βάση τα περσινά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας). Είναι πλέον μετά βεβαιότητος αποδεδειγμένο ότι η καθημερινή άσκηση έστω και μόνον 30 λεπτά, οδηγεί τα άτομα με διαβήτη σε καλή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και αποφυγή των καρδιαγγειακών επιπλοκών. Οι βασικές επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι οι εξής: Καρδιαγγειακή νόσος, Νεφροπάθεια (διαβητική νεφροπάθεια), Νευροπάθεια (διαβητική νευροπάθεια), Αμφιβληστροειδοπάθεια.

 

diavitis_3Τα ποσοστά των ανθρώπων ανά την υφήλιο που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη αυξάνονται ραγδαία κάθε χρόνο. Η νόσος αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε όλο τον κόσμο και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κάποιων εκ των επιπλοκών που αναφέρθηκαν παραπάνω. Γι’ αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να ενημερωθείς για το θέμα του διαβήτη, αν είσαι ήδη διαβητικός να πάρεις σωστή εκπαίδευση κι έπειτα, με τη σειρά σου, να ενημερώσεις όσους περισσότερους μπορείς, καθώς, όπως πρώτος ο Ιπποκράτης υποστήριξε πριν 2.500 χρόνια, η πρόληψη είναι αποτελεσματικότερη και της πιο έγκαιρης θεραπείας.

 

*Όντας διαβητική εδώ και 6 χρόνια, θέλω, με την ευκαιρία αυτού του άρθρου, να ευχηθώ καλή δύναμη σε όσους διαβητικούς ή συγγενείς διαβητικών τυχαίνει να το διαβάζουν αυτή τη στιγμή, καθώς ξέρω πολύ καλά πως πρόκειται για μια αρκετά ψυχοφθόρα νόσο. Αλλά, αν της δώσουμε την προσοχή που χρειάζεται, μπορούμε να ζήσουμε ζωή χαρισάμενη. Κι αν ποτέ σας «πάρει από κάτω» (εμένα μου συνέβη πολύ έντονα όταν επισκέφτηκα το τμήμα του ΛαΪκού Νοσοκομείου «Διαβητικό Πόδι» και είδα τι μπορεί να προκαλέσει ο ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΟΣ διαβήτης), να θυμάστε πως η αδερφή μου νόσησε από το διαβήτη στα 4,5 της, όταν δεν υπήρχε ούτε καν τσίχλα χωρίς ζάχαρη και οι τεχνικές δυσκολίες ήταν πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι σήμερα. Τώρα, είναι 29 χρονών, είναι μια χαρά και προσπαθεί διαρκώς για το καλύτερο. Μα, έτσι κι αλλιώς, υπάρχει κάτι που να αξίζει σ’ αυτή τη ζωή και να μη χρειάζεται διαρκή προσπάθεια; Σκέψου, δε, όταν πρόκειται για την υγεία μας…