Ένας άγνωστος θησαυρός

Το μυστηριώδες και υπέροχο οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν με ελεύθερη είσοδο και οι Αθηναίοι μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2013 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Πάρκο στα Άνω Πατήσια. Μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας που απεικονίζει ζώα, τοπία και φυτά εξαιρετικής ομορφιάς, το Εθνικό Πάρκο μας αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο.

Στις 3Νοεμβρίου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «ένας άγνωστος θησαυρός». Η έκθεση παρουσιάζει τα έργα 63 φωτογράφων από όλη την Ελλάδα οι οποίοι συμμετείχαν σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες έχουν ήδη παρουσιαστεί στην Βέροια, την Κατερίνη και την Θεσσαλονίκη σε διάφορες εκθέσεις και στην Αθήνα ήρθε μια επιλογή από τα καλύτερα έργα έπειτα από πρόσκληση του Οικολογικού Πολιτιστικού Πάρκου.

Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο χλωρίδας και πανίδας αφού εκεί ζουν περί τα 278 είδη πουλιών που αποτελούν το 60% των πτηνών όλης της Ελλάδας. Ακόμα, η περιοχή είναι γνωστή για την παραγωγή ρυζιού και μυδιών η οποία αποτελεί το 80% της εγχώριας παραγωγής. Το Εθνικό Πάρκο είναι ένας από τους πολυτιμότερους υγροβιότοπους της Ευρώπης και ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη μαγεία των φωτογραφιών είναι οι βασικοί λόγοι που καθιστούν τη συγκεκριμένη έκθεση ενδιαφέρουσα για μεγάλους και παιδιά που αγαπούν τη φύση, τη φωτογραφία και τα χρώματα.

Στην έκθεση μπορεί κανείς να θαυμάσει υπέροχες σκηνές ζωής απαθανατισμένες από τον φωτογραφικό φακό. Η φύση αναδεικνύεται μέσα από τις φωτογραφίες αφού το θαύμα της περιγράφεται με απλότητα και  λεπτομέρεια μπροστά στα μάτια του θεατή που γίνεται για λίγο επισκέπτης του Πάρκου. Από τα πιο εντυπωσιακά έργα είναι η φωτογραφία του εκφραστικού Λαγόγυρου ενός μικρού τρωκτικού που θυμίζει σκίουρο καθώς και οι τρεις αξιοπερίεργοι Χουλιαρομύτες που μοιάζουν με εξωτικούς πελαργούς. Φυσικά ακόμα και τα πιο συνηθισμένα είδη όπως οι Αργυροπελεκάνοι τραβούν την προσοχή λόγω της προσεγμένης δουλειάς και της αρμονίας που εκφράζεται μέσα από αυτή την όμορφη έκθεση. Τέλος, οι φωτογραφίες με τα τοπία δεν είναι λιγότερο ενδιαφέρουσες αφού εκπλήσσουν με την ξεχωριστή ομορφιά τους.

Η έκθεση ένας άγνωστος θησαυρός είναι μια ακόμα πρόταση των pints που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει. Επισκεφτείτε το Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο στα Άνω Πατήσια μέχρι τις 17 Νοεμβρίου που διαρκεί η έκθεση και θα ανταμειφθείτε. Ο οδηγός επισκέπτη που έχει δημιουργήσει η ομάδα του Εθνικού Πάρκου και θα βρείτε στο Οικολογικό Κέντρο, είναι ο τέλειος ξεναγός για την έκθεση και ο φωτεινός παντογνώστης για όσους θελήσουν να μάθουν ακόμα περισσότερα. Και ποιός ξέρει, ίσως η συγκεκριμένη έκθεση γίνει έμπνευση για την επόμενη ταξιδιωτική σας απόδραση… Καλή απόλαυση!