Άνθρωποι εμπιστοσύνης

Μετά τα όσα συνέβησαν χθες στη Βουλή για ένα και μόνο πράγμα είμαι βέβαιη. Δεν υπάρχει σωτηρία…

Σε αυτή τη χώρα είμαστε άτυχοι γιατί πέρα από τις δικές μας κοινωνικές ιδιορρυθμίες, τον πολιτικό μας αναλφαβητισμό και την ανάγκη μας να βολευτούμε με οποιοδήποτε τρόπο, έχουμε και πολιτικούς πολύ κατώτερους των περιστάσεων.

Πολιτικούς που είδαν τη χθεσινή ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος της κυβέρνησης σαν ένα media event. Να πουν την εξυπνάδα τους, την ατάκα που θα κάνει τους βουλευτές στα έδρανα να γελάσουν, να φωνάξουν και να χειροκροτήσουν. Να ειρωνευτούν λίγο τους υπολοίπους, να περιαυτολογήσουν και να καταφέρουν να πουν κάτι «πιασάρικο» για να αναπαραχθούν από τα άλλα μέσα ενημέρωσης. Υπήρχαν μάλιστα υπουργοί, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης που έδιναν το δικό τους ρεσιτάλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολιτικός κανιβαλισμός σε άλλα επίπεδα.

Αποφάσισαν να μην συζητήσουν σοβαρά για τίποτα. Σαν να μην υπάρχει ανεργία, ύφεση, φτώχεια σε τούτη τη χώρα. Σαν να είχαν λυθεί όλα τα προβλήματα στη χώρα και το μόνο που μας νοιάζει είναι ποιος είναι ο μεγαλύτερος χιουμορίστας πολιτικός, το μεγαλύτερο αλάνι, ο πιο τσαμπουκάς. Λες και η πολιτική αντιπαράθεση γινόταν σε κάποιο τηλε-παράθυρο ή στο πεζοδρόμιο. Λες και το επιχείρημα μετράται στο χειροκρότημα, λες και ο πολιτικός μετράται στα ζήτω.

Το χειρότερο είναι δε πως το πρόβλημα δεν ήταν μόνο στην εκφορά του επιχειρήματος ήταν και στο ίδιο το επιχείρημα που απουσίαζε. Οι ίδιοι οι βουλευτές απαξίωσαν την κοινοβουλευτική διαδικασία και το πολιτικό σύστημα. Ακόμα και ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε όλη αυτή τη χάβρα, ο άνθρωπος που και χτες έλαβε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της Βουλής δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο λαϊκισμό.

Δυστυχώς ξεπούλησε σε τηλεθέαση η πρόταση μομφής, αυτό είναι βέβαιο, από πολιτική αξιοπρέπεια και ελπίδα στερέψαμε.