Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο. Συνέντευξη με τον Κ. Στράτο Τσελά.

Το Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο στα Άνω Πατήσια είναι η απόδειξη ότι οι πολίτες αυτής της χώρας δεν είναι παθητικοί αλλά δημιουργικοί και ευαίσθητοι και βρίσκουν τρόπους δράσης προκειμένου να αντισταθούν στην κρίση που βιώνει η χώρα μας σε όλα τα επίπεδα. Έτσι λοιπόν οι κάτοικοι της περιοχής στέγασαν τα όνειρα τους για ένα καλύτερο μέλλον στην οδό Ιωνίας 315 σε ένα κτήριο οπού όλες οι ιδέες και οι προσφορές είναι καλοδεχούμενες προκειμένου να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι  άνθρωποι στο παρόν και το μέλλον.

Οι κάτοικοι των Άνω Πατησίων θέλοντας να αναδείξουν τη δημιουργία, την οικολογική συνείδηση και την κοινωνική αλληλεγγύη πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν το Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο. Εκεί, ενήλικες και παιδιά δραστηριοποιούνται σε μια μεγάλη γκάμα ενεργειών ανάλογα με τα γούστα και τις κλίσεις τους. Στο Οικολογικό Πολιτιστικό Πάρκο μπορεί κανείς να ασχοληθεί με τη μαγειρική ή την γυμναστική, με τη ζωγραφική ή να συμμετέχει και να παρακολουθήσει ομιλίες σχετικά με το περιβάλλον, την πράσινη επιχειρηματικότητα ακόμα και φιλοσοφικές συζητήσεις. Από την μεγάλη αυτή παρέα δεν λείπει η διασκέδαση με τα πρωτότυπα επιτραπέζια παιχνίδια οικολογικής ευαισθητοποίησης που συνεπαίρνουν μικρούς και μεγάλους. Το Κέντρο που έχει την έμπρακτη υποστήριξη του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Ν. Χρυσόγελου είναι μια «ανεξάρτητη- μη κομματική πρωτοβουλία πολιτών» όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του. Προκειμένου να γνωρίσουμε καλύτερα αυτόν τον όμορφο χώρο ζητήσαμε από τον κ. Σ. Τσέλα να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες.

  • Καλησπέρα σας. Θα ήθελα ως μέλος αυτής της όμορφης καλλιτεχνικής/ οικολογικής παρέας να μου πείτε δυο λόγια για την ίδρυση αυτού του εναλλακτικού στεκιού.

 Πριν δέκα χρόνια εγώ και κάποιοι φίλοι με το ίδιο πάθος για τη ζωγραφική, φιλοξενούμασταν στο καλλιτεχνικό εργαστήρι του Δήμου Χαλκηδόνας. Όταν αυτό λόγω κρίσης έκλεισε πια αναζητούσαμε ένα νέο στέκι ζωγραφικής. Τελικά βρέθηκε αυτός εδώ ο χώρος και με τη χρηματοδότηση του Ν. Χρυσόγελου που είναι μέλος της καλλιτεχνικής αυτής ομάδας ξεκινήσαμε με τις πρώτες δράσεις μας που ήταν κυρίως εκθέσεις ζωγραφικής. Η αρχική ιδέα ήταν η φιλοξενία πολιτιστικής δράσης.

  • Τι ανταπόκριση έχετε από τον κόσμο;

Δυστυχώς πολύ μικρή ακόμα. Εδώ έρχονται κυρίως γνωστοί και φίλοι που συμμερίζονται τα ίδια καλλιτεχνικά και οικολογικά ιδανικά. Ο κόσμος είναι πολύ καχύποπτος οπότε η γειτονία δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα στο σημείο που θα θέλαμε.

 

  • Η οικολογία πως συνδέεται και συνυπάρχει κατά τη γνώμη σας με το πολιτιστικό κομμάτι;

 Θεωρώ πως ο πολιτισμός προάγει την οικολογία και τανάπαλιν. Όσο πιο πολιτισμένος είναι ένας λαός τόσο πιο πολύ ενδιαφέρεται για το περιβάλλον γύρω του. Επίσης πολύ συχνά η φύση γίνεται έμπνευση για τον πολιτισμό.

  • Ποίοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;

 Κυρίως να μας αγκαλιάσει η γειτονιά και να βρεθούν ακόμα περισσότεροι εθελοντές να βοηθήσουν να γίνει το έργο μας ακόμα πιο ενδιαφέρον. Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος.

  • Πως μπορεί λοιπόν ο κόσμος να συνεισφέρει στην προσπάθειά σας;

 Το Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο είναι ανοιχτό για όποιον έχει όρεξη να ασχοληθεί μαζί του με τον οποιονδήποτε τρόπο. Θέλουμε ανθρώπους με μεράκι, με ιδέες και όρεξη για προσφορά. Κάθε ιδέα που μπορεί να εμπλουτίσει το χώρο και το έργο μας είναι δεκτή εδώ.

  • Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλή επιτυχία

 Ευχαριστώ και γω και καλή επιτυχία και στα pints.