Δακτύλιος για… τζάκια!

Την επανεμφάνιση του «κίτρινου» νέφους, που πέρσι το χειμώνα κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη χώρα μας, θέλει να αποτρέψει το ΥΠΕΚΑ απαγορεύοντας την χρήση τζακιού και ξυλόσομπας συγκεκριμένες μέρες του χρόνου. Τα μέτρα για την αιθαλομίχλη περιλαμβάνονται στο σχέδιο «βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» το οποίο ετοιμάστηκε από το ΥΠΕΚΑ και έξι ακόμα υπουργεία. Ο Υπουργός Γ. Μανιάτης υπέγραψε στις 05 Νοεμβρίου την απόφαση κάνοντας την αρχή ώστε τα μέτρα να παρθούν προτού κάνουν την εμφάνιση τους οι παγωμένες μέρες στην Αθήνα.

Η υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει προκληθεί τους τελευταίους χειμώνες εκτός από επιβλαβής για το περιβάλλον, θεωρείται και ιδιαιτέρως επικίνδυνη για την υγεία συγκεκριμένων ομάδων με αναπνευστικά προβλήματα ή εξασθενημένους οργανισμούς καθώς και για την τρίτη ηλικία και τα παιδιά. Έτσι, τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τον φετινό χειμώνα αφορούν σε απαγόρευση καύσης ξύλου για θέρμανση κάποιες μέρες που θεωρούνται ιδιαιτέρως επικίνδυνες για τη δημιουργία της ανεπιθύμητης αιθαλομίχλης. Συγκεκριμένα, τα τελευταία πέντε χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι οι υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων που ξεπερνούν τα 100μg/m3 εμφανίζονται κατά μέσο όρο δέκα με δεκαπέντε μέρες το χρόνο, ενώ τρείς με τέσσερις ημέρες για τα όρια των 150μg/m3. Αυτό συνεπάγεται πως η απαγορεύσεις της καύσης ξύλου σε τζάκια και ξυλόσομπες θα αφορούν μόνο συγκεκριμένες μέρες και περιοχές. Όταν λοιπόν οι μετρήσεις κυμαίνονται από 100 έως 150 μg/m3 θα ισχύει προειδοποιητικό μέτρο στους πολίτες ώστε να χρησιμοποιούν λιγότερο ρυπογόνα μέσα θέρμανσης όπως το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό. Σε περίπτωση που υπάρξει υπέρβαση του ορίου θα ισχύει η παραπάνω απαγόρευση.

Δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί τα πρόστιμα και οι ποινές που θα επιβάλλονται αλλά οι παραβάτες θα προδίδονται από τις καμινάδες τους. Πάραυτα, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν η συγκεκριμένη απαγόρευση θα αφορά τα ενεργειακά τζάκια και τα συστήματα pellet. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας στο πακέτο των μέτρων για την αιθαλομίχλη περιλαμβάνονται ακόμη: α) συστάσεις προφύλαξης της υγείας του πληθυσμού και ιδίως των ατόμων αυξημένου κινδύνου, όπως άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς, παιδιά, άτομα άνω των 65 ετών κ.λπ. (πάνω από 50 μg/m3), β) περιορισμός των βιομηχανικών εκπομπών, με μείωση της δραστηριότητας μόνο των ρυπογόνων εγκαταστάσεων (πάνω από 100 μg/m3), και γ) περιορισμός των κυκλοφοριακών εκπομπών, μέσω συστάσεων προς τους οδηγούς, αλλά και απαγόρευση της κυκλοφορίας συγκεκριμένων τύπων οχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές (πάνω από 100 μg/m3). Η συγκεκριμένη απόφαση έχει τις βάσεις της στην πρόληψη μέσω στοχευμένης ενημέρωσης των πολιτών και ευαισθητοποίησης τους σχετικά με την δημόσια υγεία και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σίγουρα  υπάρχει η επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν οι περσινές εικόνες «κίτρινου» νέφος που έπνιγαν την Αθήνα και μαζί όλους εμάς. Πάραυτα, δεν είναι ξεκάθαρο με ποιο τρόπο το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να λειτουργήσει και να είναι πραγματικά εποικοδομητικό αφού με μια γρήγορη σκέψη προκύπτουν στον κοινό νου χιλιάδες εμπόδια σχετικά με την εφαρμογή και την ελεγκτική διαδικασία. Επιπλέον, ένα καχύποπτο μυαλό διερωτάται πως εν καιρώ κρίσης μπορεί να συνυπάρξει ένα τέτοιο μέτρο ταυτόχρονα με τα ιδιαιτέρως περίπλοκα κριτήρια για επίδομα θέρμανσης. Είναι απόλυτα αντιληπτό και επιθυμητό να προωθηθούν οι λιγότερο ρυπογόνες μορφές θέρμανσης όμως αν ο στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών θα πρέπει η πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση να συνοδεύονται και από χειροπιαστά κίνητρα. Σε κάθε περίπτωση ο καιρός γαρ εγγύς αφού οι χειμερινοί μήνες πλησιάζουν και το εν λόγω μέτρο θα δείξει εμπράκτως τη δυναμική του.