Τέλος στα κλουβιά μεταφοράς σκύλων

Παράνομη θεωρείται πλέον και δια νόμου η μεταφορά των κυνηγετικών σκύλων σε κλουβιά με εφαρμογή από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2013. Η παραπάνω ελπιδοφόρα απόφαση στοχεύει στην ευζωία των κατοικίδιων κάτι που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε απλώς λεπτομέρεια για την Ελληνική πολιτεία.

Πιο συγκεκριμένα, τα καλά μαντάτα έρχονται από την εγκύκλιο 1969/100521/14.8.13 που εκδόθηκε  από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  έπειτα από πιέσεις και ενέργειες της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος είναι επεξηγηματική ως προς τις διατάξεις του νόμου 4039 για την προστασία των κυνηγόσκυλων και προβλέπει πως η τακτική μεταφοράς τους σε κλουβί προσαρτημένο εκτός της καμπίνας του αυτοκινήτου είναι επικίνδυνη κυρίως λόγω εισπνοής καυσαερίων και τροχαίων ατυχημάτων. Παρά τους προφανείς λόγους, η συγκεκριμένη τακτική θεωρείτο λογική και νόμιμη επί δεκαετίες υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής αυτών των ζώων εργασίας. Φυσικά ο νόμος αναφέρεται σε κάθε άλλο κατοικίδιο ζώο απλώς τα κυνηγετικά σκυλιά είναι αυτά που συνήθως μεταφέρονται σε εξωτερικά κλουβιά.

Η Θηροφυλακή και η Αστυνομία είναι οι αρμόδιες αρχές για τον παραπάνω έλεγχο σε κυνηγούς και την επιβολή προστίμων. Ταυτόχρονα, πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσο οι ιδιοκτήτες έχουν κάνει την απαραίτητη τοποθέτηση microchip στο κυνηγετικό σκυλί καθώς και η καταλληλότητα του ιδιοκτήτη να το φροντίσει επαρκώς. Τα πρόστιμα για παράνομη μεταφορά ξεκινούν από τα 200 ευρώ και μπορούν να φτάσουν τα 2000ευρω και να στοιχήσουν την αφαίρεση άδειας κυνηγιού από τον ιδιοκτήτη τους σε περίπτωση παράλειψης όλων των παραπάνω κριτηρίων.

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν ανακοινώθηκε το νέο μέτρο για τα κυνηγετικά σκυλιά οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες έβγαλαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ενημερώνουν τα μέλη τους ότι η μεταφορά των σκύλων με κλουβί δεν απαγορεύεται από τον νόμο και ότι  η συγκεκριμένη εγκύκλιος «δεν κάνει καμία αναφορά για το θέμα των κουτιών μεταφοράς σκύλων». Επίσης, αναφέρεται πως τα παραπάνω γράφονται από «κάποιους κύκλους και φορείς που θέλουν απλά να ικανοποιήσουν το αντικυνηγετικό τους μένος». Η αλήθεια είναι ότι πουθενά δεν υπάρχουν οι λέξεις κλουβιά μεταφοράς όμως αναγράφεται σαν υποχρέωση του ιδιοκτήτη κυνηγετικού σκύλου «να χρησιμοποιεί κατά τη μεταφορά του μέσα κατάλληλα με επαρκή χώρο, φωτισμό, αερισμό … που του επιτρέπουν να στέκεται όρθιο, να ξαπλώνει, να στρέφει το σώμα του και να έχει πρόσβαση στο νερό». Είναι λοιπόν προφανές πως το κατάλληλο αυτό μέσο μεταφοράς ΔΕΝ είναι το συνηθισμένο και πλέον διαδεδομένο κουτί μεταφοράς κυνηγετικών σκύλων. Οι εναλλακτικές που έχουν οι ιδιοκτήτες οι οποίοι θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για έναν αντίστοιχο έλεγχο είναι: α) μεταφορά του σκύλου στην καμπίνα του αυτοκινήτου, β) μεταφορά του σκύλου σε ειδικό τροχήλατο όχημα, γ) μεταφορά του σκύλου με ειδικές ζώνες ασφαλείας αυτοκινήτου οι οποίες κυκλοφορούν στο εμπόριο σε σχετικά προσιτή τιμή.

Τα καλά νέα είναι η σταδιακή αλλά σταθερή εξέλιξη της χωράς μας στο χώρο της Φιλοζωίας και η ανταπόκριση στα στάνταρ και τις υποδείξεις της. Τα κακά νέα είναι ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς έως ότου πειστούν και ευαισθητοποιηθούν όλοι οι άνθρωποι σχετικά με την σημαντικότητα του σεβασμού απέναντι στα κατοικίδια ζώα (και όχι μόνο) που είναι ένα μικρό δείγμα σεβασμού προς τη φύση.