Μεγάλη νίκη για την Ειρήνη σήμερα

Μεγάλη νίκη για την Ειρήνη σήμερα. Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW) ανακοίνωσε ότι η Συρία κατέστρεψε όλα τα αποθέματα χημικών όπλων που διέθετε, όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία, η οποία απέτρεψε εν τέλει την εμπλοκή των ΗΠΑ στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έκανε κατανοητό ότι δεν ανέχεται τη χρήση χημικών όπλων σε πολίτες. Ο πρόεδρος Άσαντ με την χρήση χημικών την 21η Αυγούστου βγήκε εκτός ορίων, σε τέτοιο σημείο, που ακόμα και η Ρωσία συμφώνησε στην καταστροφή των αποθεμάτων αλλά και του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας δικαίωσε τους 1.400 ανθρώπους, που έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση χημικών όπλων. Με άλλα λόγια, θεώρησε ανεπίτρεπτη τη σφαγή του περίπου 2% των Σύριων πολιτών που έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία δυόμισι χρόνια, την ίδια στιγμή που ο συνολικός αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην εμφύλια σύρραξη ξεπερνά τους 100.000. Αλλά, είπαμε, το χημικό οπλοστάσιο του Άσαντ καταστράφηκε.

Οι Σύριοι στρατιώτες θα δυσκολευτούν πολύ στην μάχη τους ενάντια στους αντικαθεστωτικούς μόνο με τα «παραδοσιακά» όπλα όπως πύραυλοι, πυροβολικά, βόμβες διασποράς, εκρηκτικά, κοινά όπλα και μαχαίρια.

Δεν θέλω σε καμία περίπτωση,  να υποβαθμίσω τη σημασία αυτής της εξέλιξης. Ίσως εάν δεν επιβαλλόταν η χρήση των χημικών, ο Άσαντ θα χρησιμοποιούσε το οπλοστάσιο με μεγαλύτερη συχνότητα στο μέλλον. Ακόμα πιο σημαντική είναι η διπλωματική πλευρά της καταστροφής των όπλων. Για πρώτη φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας συμφώνησε ομόφωνα σε αυτή  τη λύση, ακόμα και η Ρωσία, που έχει θέσει πολλές φορές βέτο σε λύσεις που στρέφονται ενάντια στον Άσαντ.

Όμως η εξάλειψη των χημικών όπλων, και μόνο , δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως νίκη την ίδια στιγμή που δεν διαφαίνεται κάποιο τέλος στον πόλεμο και χιλιάδες πολίτες σκοτώνονται ενώ οι υποδομές, τα μνημεία, οι πόλεις και ολόκληρη η χώρα καταστρέφεται. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται αυτό πρόοδος, την ίδια στιγμή που ο συριακός στρατός επιτίθεται σε χωριά πολιτών που ελέγχονται από αντικαθεστωτικούς, μόνο και μόνο για να κάνουν τη ζωή τους τόσο δύσκολη, ώστε να τους αναγκάσουν να φύγουν και να αφήσουν εκτεθειμένους τους αντικαθεστωτικούς. Το ότι ένας τρόπος εξόντωσης «έφυγε από το τραπέζι» δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι δεν είναι το ίδιο οδυνηροί. Δεν νομίζω ότι οι Σύριοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το ποια όπλα θα χρησιμοποιηθούν εναντίον τους.

Η μοναδική νίκη που μπορεί να υπάρξει είναι μια οριστική συμφωνία ανάμεσα στις χώρες του Συμβουλίου για το τέλος του πολέμου.