Το… έγκλημα της συνέντευξης

Η «χρυσή» υπόθεση των μεταλλείων Χαλκιδικής κατετάγη εξ’ αρχής στο θέατρο του παραλόγου μην αφήνοντας περιθώρια να φανταστούμε τη συνέχεια. Τα τελευταία στοιχεία υπογραμμίζουν και νέες κοινωνικό-πολιτικές προεκτάσεις τις υπόθεσης που αφορούν την ελευθεροτυπία και την ελευθερία του λόγου. Η αποκάλυψη πως όλες οι συνεντεύξεις που έχουν πραγματοποιηθεί από έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, αποτελούν στοιχεία για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στις Σκουριές έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στον δημοσιογραφικό κόσμο.

Η ΕΥΠ απομαγνητοφωνεί λέξη προς λέξη όλες τις συνεντεύξεις που έχουν δοθεί σε εφημερίδες όπως η «Ελευθεροτυπία», «Το ποντίκι», «η Δημοκρατία», το Αθηναϊκό Πρακτορείο καθώς και το πρακτορείο Reuters προκειμένου να εμπλουτιστεί το κατηγορητήριο σχετικά με την αρνητική προπαγάνδα που υπέστη η ‘’κερδοφόρα και απολύτως ασφαλής επένδυση’’ στις Σκουριές. Η δικογραφία έχει μεγαλώσει κατά 200 σελίδες και όσοι δημοσιογράφοι συνομίλησαν με ανθρώπους αντίθετους προς το επενδυτικό σχέδιο των Σκουριών μπορούν να βρουν το όνομα τους στις σελίδες της αφού θεωρούνται εμμέσως υπεύθυνοι για την δημοσιοποίηση προπαγανδιστικού υλικού που είχε σκοπό να επηρεάσει αρνητικά την κοινή γνώμη. Οι συνεντευξιαζόμενοι παρουσιάζονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που ενημερώνονται σχετικά με τις εξελίξεις και τα ονόματα τους καταγράφονται πλήρως καταπατώντας τη δημοσιογραφική υποχρέωση να κρατηθούν κρυφά τα στοιχεία της πηγής του αν αυτό του ζητηθεί.

Η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΗΕΜ-Θ μέσω των διοικητικών τους συμβουλίων εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την ορθή ή μη χρήση δημοσιογραφικού υλικού από τις αρχές καθώς επίσης ζήτησαν άμεσες εξηγήσεις σχετικά με το συμβάν από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Η ποινικοποίηση των δημοσιογραφικών ρεπορτάζ δεν μπορεί να συνυπάρχει με την αρχή της ελευθερίας του λόγου στην οποία βασίζεται το παραπάνω επάγγελμα. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΣΥΕΑ αναφέρει: «Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει στο δημοσιογραφικό κόσμο το γεγονός ότι «εμπλουτίζεται» δικογραφία για τη σύσταση δήθεν εγκληματικής οργάνωσης στις Σκουριές της Χαλκιδικής με απομαγνητοφωνημένα κείμενα τηλεφωνικών συνδιαλέξεων –προϊόντων υποκλοπής– δημοσιογράφων ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.Το γεγονός αυτό δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας. Το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, οι συνομιλίες των δημοσιογράφων και τα δημοσιεύματά τους δεν μπορούν να θεωρούνται στοιχεία «εγκληματικών δραστηριοτήτων».

Χρησιμοποιώντας την έννοια της «προπαγάνδας» οι αρχές ουσιαστικά χαρακτηρίζουν ως αναξιόπιστο όποιον αντιτίθεται στο επενδυτικό σχέδιο των Σκουριών ή θεωρεί πως συντελείται περιβαλλοντικό έγκλημα μέσω αυτού. Σε μια αναμφισβήτητα περίπλοκη υπόθεση με πολιτικές, κοινωνικές, επιστημονικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές προεκτάσεις ήρθαν να προστεθούν και θέματα ηθικής και δεοντολογίας. Το περιβαλλοντικό κουβάρι των Σκουριών αντί να ξετυλίγεται μπερδεύεται όλο και περισσότερο. Το ζήτημα είναι αν εμείς οι άνθρωποι θα καταφέρουμε να βρούμε την άκρη του προτού να ναι πολύ αργά για τη φύση η οποία δεν λαμβάνει μέρος στις διαπραγματεύσεις.

Παρά τις εξελίξεις η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, ο Δασικός Συνεταιρισμός, οι Σύλλογοι Γυναικών και Επαγγελματοβιοτεχνών Μεγάλης Παναγίας καθώς και ο Σύλλογος Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης διοργανώνουν την Κυριακή 27/10 πεζοπορία στο όρος Κάκκαβος. Οι συμμετέχοντες θα έρθουν αντιμέτωποι με την φυσική ομορφιά του βουνού και ταυτόχρονα με την ολοφάνερη καταστροφή από την χρυσή επένδυση με στόχο να ενισχυθεί ο αγώνας των παραπάνω ομάδων και να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι αντίδρασης στην εξόρυξη χρυσού.