Οικολογικά εγκλήματα

«Τέλος στην Οικοκτονία» είναι το μήνυμα που έχει συνεπάρει τους ευρωπαίους πολίτες με οικολογική συνείδηση από τον Απρίλιο του 2013, δίνοντας τους τη δυνατότητα να συνεισφέρουν έμπρακτα στην θεμελίωση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ένα μέλλον κατά το οποίο η καταστροφή του περιβάλλοντος θα θεωρείται μια εξίσου κολάσιμη πράξη με οποιοδήποτε άλλο διεθνές έγκλημα κατά της ειρήνης (βλέπε εγκλήματα πολέμου, γενοκτονίες, εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας). Μία υπογραφή από τον καθένα αρκεί για να βάλει ένα τέλος στην οικοκτονία, ποινικοποιώντας την.

Τι σημαίνει όμως οικοκτονία; Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το ουσιαστικό οίκος που σημαίνει σπίτι, κατοικία και το ρήμα κτείνω που σημαίνει σκοτώνω, θανατώνω και η νέα αυτή λέξη πλάστηκε σύμφωνα με τη λέξη γενοκτονία. Σαν όρος λοιπόν η οικτονία αφορά στην εκτεταμένη καταστροφή ενός οικοσυστήματος και τελευταία χρησιμοποιείται έντονα στους επιστημονικούς και ερευνητικούς κύκλους που ασχολούνται με τις περιβαλλοντικές επιστήμες. Το νέο αυτό κίνημα, δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία της διεθνούς δικηγόρου Polly Higgins η οποία πρότεινε παραπομπή αντίστοιχων υποθέσεων στο Διεθνές Δικαστήριο. Ο στόχος είναι μαζεύοντας 1 εκατομμύριο υπογραφές στην Ευρώπη να  τεθεί η ποινικοποίηση της οικοκτονίας ως θέμα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποσκοπώντας στην κατάταξη της στα εγκλήματα κατά της ειρήνης με την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών. Οι υποστηρικτές του κινήματος θεωρούν πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα λυθούν πολλά προβλήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα καθώς πολιτικοί και επιχειρηματίες θα πρέπει να δεσμευτούν ότι η ευμάρεια των πολιτών είναι η προτεραιότητα και όχι το κέρδος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η πράσινη οικονομία θα ενισχυθεί, η προστασία της βιοποικιλότητας θα είναι πλέον ένας στόχος εφικτός και οι καταστροφή του γήινου οικοσυστήματος θα περιοριστεί αφού οι υπεύθυνοι θα είναι πλέον υπόλογοι στον νόμο.

Το κίνημα «Τέλος στην οικοκτονία» έχει διαδοθεί εύστοχα από τα διάσημα social media και κυρίως το facebook και από το youtube όπου υπάρχει βίντεο το οποίο εξηγεί με απλές λέξεις τους στόχους, τους όρους και τους τρόπους συμμετοχής στην συγκεκριμένη προσπάθεια. Ο συνολικός αριθμός αιτήσεων που έχει υπογραφεί έως σήμερα ανέρχεται μόλις στις 59.589 και η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο έχουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά υπογραφών περί το 0,81% και 0,62% αντιστοίχως. Είναι φυσικό και κατανοητό πως όταν τα βλέμματα όλων μας είναι στραμμένα στην δύσκολη οικονομική κρίση που επηρεάζει τις ζωές μας εμπράκτως, ο χρόνος προβληματισμού για ένα περιβαλλοντικό θέμα φαντάζει πολυτέλεια. Πάραυτα, ίσως είναι μια λύση να κοιτάξουμε για λίγο την εικόνα συνολικά και να σκεφτούμε κατά πόσο αξίζει την προσοχή μας μια προσπάθεια της οποίας το αποτέλεσμα όντως είναι στο χέρι μας. Η Γη αξίζει λίγη από τη σημασία και την κριτική μας σκέψη προκειμένου να αναλογιστούμε αν υφίστανται και αν εκπροσωπούνται επαρκώς τα δικαιώματα του πλανήτη μας που θα συνεχίσει να είναι το σπίτι μας για αρκετούς αιώνες ακόμα.