Πλεόνασμα στη φτώχεια

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας και τα στοιχεία για την Ελλάδα συγκλονίζουν.

Περίπου το 36% των Ελλήνων ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και το 77% των ανέργων δεν παίρνει καν επίδομα ανεργίας.

Σύμφωνα με έρευνα του δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων και του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ) περισσότεροι από 20.000 κάτοικοι της πρωτεύουσας στηρίζονται πλέον στις κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων για την καθημερινή τους επιβίωση.

Οι άνθρωποι που προσέρχονται στα συσσίτια αυξήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο κατά 41%. Από αυτούς το 46% είναι μεταξύ 36 και 55 ετών, το 50% είναι άγαμοι, το 7,5% έχει τίτλο ανώτατης εκπαίδευσης και το 0,7% μεταπτυχιακό.

Τα παιδιά που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς και σιτίζονται από το δήμο αυξήθηκαν από  250 πέρυσι, σε 1100 φέτος.

Ο «ΚΟΜΒΟΣ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ» στο παλιό Φρουραρχείο του σταθμού Λαρίσης που έκανε πράξη την ιδέα της Αλληλοβοήθειας και προσφέρει στήριξη και βοήθεια σε περισσότερους από 13.000 συμπολίτες μας, εκ των οποίων περίπου 3.000 είναι παιδιά.

Τέλος το Κοινωνικό Παντοπωλείο, στηρίζει το χρόνο περίπου 400 νοικοκυριά και ο ο δήμαρχος Αθηναίων παρέθεσε τα εξής στοιχεία: 76% είναι Έλληνες, 14% χαμηλοσυνταξιούχοι, 76% άνεργοι.

Ένας ακόμη χρόνος ύφεσης λοιπόν και ας κάνει λόγο η κυβέρνηση για πρωτογενή πλεονάσματα. Στην Ελλάδα της κρίσης ο αριθμός των ανθρώπων που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας αυξάνεται δραματικά μέρα με την ημέρα. Ξέρετε ισχύει αυτό που λένε ότι οι αριθμοί ευημερούν αλλά ο ασθενής απεβίωσε. Αυτό συμβαίνει και εδώ. Η κατάσταση κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδίως στην Αθήνα είναι δραματική. Δε χρειάζεται να σας δώσω παραδείγματα, ούτε καν χρειάζεται να σας πως να κάνετε μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας. Κοιτάξτε απλά από τα παράθυρα σας, όλο και κάποιος άνθρωπος θα ψάχνει να βρει κάτι στα σκουπίδια.

Ασύλληπτες εικόνες, πρωτόγνωρες έγιναν καθημερινότητα. Το πλεόνασμα της φτώχειας και της ανέχειας έφτασε και στις γειτονιές μας, στους φίλους ή ακόμα και στις οικογένειες μας. Μην περιμένετε άμεση λύση, κρατική βοήθεια. Το κράτος Πρόνοιας δε χωράει στις σελίδες του μνημονίου. Ας στηρίξουμε ο ένας τον άλλο σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Βοηθήστε όσο μπορείτε σας παρακαλώ.