Η πρώτη εικόνα των «αιωνίων»

Δε νομίζω να υπάρχει κανείς που να πιστεύει πως η εικόνα που είδαμε στο χθεσινό ντέρμπι των «αιωνίων» στο μπάσκετ ήταν αντιπροσωπευτική της ποιότητας των δύο ομάδων. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός βρίσκονται σε στάδιο «χτισίματος» και κάθε συμπέρασμα που εξάγεται είναι αρκετά πρώιμο.

Σε μια «μάχη» στο άδειο Σ.Ε.Φ. που εξελίχθηκε σε «τυφλός εναντίον μονόφθαλμου» επικράτησε ο «μονόφθαλμος» και στην εν λόγω περίσταση ο Ολυμπιακός (55-45). Οι «ερυθρόλευκοι» παρά την απουσία του κόσμου και το -2 έδειξαν περισσότερο πάθος από τον αντίπαλό τους, αλλά και λιγότερη αστοχία.

Χαρακτηριστικό του κακού μπάσκετ που παρακολουθήσαμε ήταν τα 37/116 σουτ εντός πεδιάς και από τις δύο ομάδες. Δείγμα της ανετοιμότητας και της νευρικότητας αν θέλετε των παικτών. Φυσικά σε ένα ματς που σημειώθηκαν συνολικά 100 πόντοι δύσκολα θα μπορούσαμε να βρούμε διακριθέντες.

Κι όμως ο Ολυμπιακός φαίνεται, αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς, να πέτυχε «λαβράκι» στην περίπτωση του Ματ Λοτζέσκι ο οποίος ήταν ότι καλύτερο είχε να επιδείξει η ομάδα του Πειραιά στο χθεσινό ντέρμπι. Εξαιρετικό σουτ από μακρινή και μέση απόσταση, στατικό αλλά και μετά από ντρίμπλα. Αθόρυβος παίκτης που μαζί με τον Περπέρογλου στο «3» θα δώσουν σημαντικές λύσεις στον Παναγιώτη Μπαρτζώκα.

Εκτός του Λοτζέσκι, οι νεαποκτηθέντες, Πέτγουεϊ, Ντάνστον, Σίμονς και Μπέγικτς έμειναν σε «ρηχά» νερά, ωστόσο όπως είπα η σεζόν έχει πολύ δρόμο και όπως είναι το σύνηθες οι ομάδες και οι παίκτες βρίσκουν τα πατήματά τους και την φόρμα τους μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Όσον αφορά στον Παναθηναϊκό οι «πράσινοι» έδειξαν «έξω απ’ τα νερά» τους με πολλά λάθη και αρκετούς ανέτοιμους παίκτες. Για παράδειγμα ο Λάσμε φάνηκε ότι δεν βρίσκεται ακόμα σε καλή κατάσταση και είναι χαρακτηριστικά τα λάθη που έκανε όταν υποδεχόταν την μπάλα σε συνεργασίες «high-low» με τον Διαμαντίδη. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού έπαιζε μόνος του ουσιαστικά, σημειώνοντας 16 πόντους, ενώ οι υπόλοιποι δέκα «πράσινοι» που αγωνίστηκαν είχαν 29!

Οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη δεν έχουν βρει ακόμα την «χημεία» τους και τους «αυτοματισμούς» τους, όπως είναι φυσιολογικό, κάτι που θα γίνει μέσα από τα παιχνίδια. Τέτοια ντέρμπι πάντως θα ήταν καλό να μην γίνονται πρώτες αγωνιστικές, καθώς οι ομάδες βρίσκονται σε «πειραματικό» στάδιο και δεν θα βγάλουν στο παρκέ το μπάσκετ που γνωρίζουν.

Χθες είδαμε ένα από τα χειρότερα ποιοτικά ντέρμπι «αιωνίων» (υπάρχει και ένα 45-44 το 1995!), ωστόσο, εκτός από μία πρώτη, πρόχειρη εικόνα των δύο ομάδων και των προσθηκών που πραγματοποίησαν δεν μπορούμε να προτρέχουμε και να δίνουμε τίτλους φαβορί από τώρα.

Η χρονιά έχει πολύ «ψωμί» και οι δύο «αιώνιοι» θα συναντηθούν πολλές φορές ακόμα. Και τότε θα δούμε σίγουρα καλύτερο μπάσκετ. Γιατί ως ελληνικό μπάσκετ έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε δύο από τις ποιοτικότερες ομάδες στην Ευρώπη.