Το πανέξυπνο City of Errors

Μια συνηθισμένη μέρα. Περπατάς στους δρόμους της Αθήνας. Κόσμος, κίνηση. Γενικά μία χαοτική κατάσταση. Πόσες φορές δεν σου έχει τύχει να παρατηρήσεις κάτι που να μην σ’ αρέσει μέσα σε αυτό το χάος; Κάτι που να σε ξενίζει και σου προκαλεί απορίες, αλλά και που σε βάζει να σκεφτείς πως θα μπορούσες να το κάνεις καλύτερο.

Τις απαντήσεις σε αυτές τις απορίες στις δίνει το City of Errors. Ένα απίστευτα έξυπνο και πρωτότυπο project που είναι αποκλειστικά επικεντρωμένο στα λάθη που υπάρχουν μέσα στις μεγαλουπόλεις, στην περίπτωσή μας στην Αθήνα, και στους τρόπους που σκαρφίζεται ο καθένας μας προκειμένου να τα επιλύσει. Τι ακριβώς όμως είναι το City of Errors και πως λειτουργεί; Πρόκειται για μία διαδικτυακή πλατφόρμα (cityoferrors.com) που χωρίζεται σε δύο μέρη.

1017607_402984553153862_1847645403_n

Το πρώτο ονομάζεται Life in a City Full of Errors και φιλοξενεί μία σειρά από ντοκιμαντέρ που απεικονίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Αθήνα και τους τρόπους που μπορούμε να τα εξαλείψουμε.

Το δεύτερο μέρος ονομάζεται City Full of (T)errors και στοχεύει στην συλλογή όσων περισσότερων βίντεο φτιαγμένα από τους πολίτες που θα βρίσκουν το «μελανό» σημείο της πόλης και θα προσπαθούν να το διορθώσουν.

Όπως λένε και οι δημιουργοί του project παραθέτοντας τους στόχους αυτού, το City of Errors δεν στέκεται μόνο στην κοινωνική ευαισθητοποίηση. «Βουτά» στα πραγματικά προβλήματα μιας μεγαλούπολης και προτείνει στους πολίτες της πρακτικές ιδέες και λύσεις. Η έλλειψη ευγένειας προς τον συνάνθρωπο, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η υπερβολική κίνηση στους δρόμους είναι μερικά από τα ζητήματα μιας πόλης που επισύρουν επίλυσης.

«Η πόλη είναι αυτή που είναι επειδή οι πολίτες της είναι αυτοί που είναι», είχε πει ο Πλάτωνας, κάτι που υποστηρίζει απόλυτα το εξαιρετικό αυτό project. Την δυνατότητα που έχουμε δηλαδή ως πολίτες σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα να προβούμε σε αλλαγές στα μικρά πράγματα, στα απλά προβλήματα μιας πόλης που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας. Είναι η δυνατότητα του να πάρουμε την ευθύνη στα χέρια μας και να δημιουργήσουμε μία βιώσιμη Αθήνα εν καιρώ κρίσης.

city of errors_sticker

Το City of Errors λοιπόν έχει αντίκτυπο πολιτικό. Αλλά και οικολογικό, καθώς δημιουργεί οικολογικές συνειδήσεις και ενδιαφέρον για προστασία του περιβάλλοντος. Όπως και πολιτιστικό καθώς μέσα από τις φωτογραφίες και τα μικρού μήκους βίντεο από το πρόβλημα και τις αντιδράσεις του πολίτη γίνεται φανερή η δημιουργικότητά του, η συμπεριφορά του και ο αντίκτυπός του στην κοινωνία.

Καινοτόμο και πρωτοποριακό το City of Errors είναι εμπνευσμένο από ανθρώπους που νοιάζονται για την πόλη τους και ευελπιστούν μέσα από τις ενέργειές τους να την κάνουν πιο λαμπερή, πιο βιώσιμη.

Στην παραγωγή και σκηνοθεσία των ντοκιμαντέρ συναντάμε την Μυρτώ Παπαδογεώργου. Στην διεύθυνση φωτογραφίας, μοντάζ και σκηνοθεσία τον Γιώργο Χλωρό. Στον σχεδιασμό της ιστοσελίδας και παραγωγής ήχου τον Νίκο Κωνσταντίνου. Στην επικοινωνία και τον Τύπο την Μαριάννα Χριστοφή. Στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Ζαϊρα Κωνσταντοπούλου. Στις mobile experiences τον Αλέξανδρο Μπινόπουλο και την Αναστασία Κόμνου.

Ως καλλιτεχνικούς συνεργάτες συναντάμε την Μαρτίνα Δασκαλάκη, την Νταϊανα Σπαθή και τον Chris Wheatman, ενώ έμπνευση και βοήθεια στο όλο εγχείρημα δίνουν το European Documentary Network, το White Room, το A-Bomb Studio, το Doc On Air, καθώς και οι Κarl Emil Rikardsen & Vidar Nordli-Mathisen και οι Filmkontakt Nord & Hot Docs.

Δείτε το trailer του project:

 

 Και ένα απο τα ντοκιμαντέρ: