Οι Deep Purple στην κλασική μουσική

Υπάρχουν τραγούδια και άλμπουμ που αναδεικνύουν την ποιότητα ενός καλλιτέχνη και τον τοποθετούν ανάμεσα στους «μεγάλους» του χώρου που θα τους θυμάσαι στους αιώνες των αιώνων. Υπάρχουν όμως και οι καινοτόμες ιδέες, οι πρωτοποριακές που κάνουν ένα γκρουπ να ξεχωρίζει. Τέτοιοι ήταν οι Deep Purple. Ένα ροκ συγκρότημα που φλέρταρε πάντα με την κλασική μουσική και θέλησε να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά σε αυτό το μουσικό είδος.

Έτσι, ακριβώς πριν 44 χρόνια το γκρουπ από το Hertfordshire της Αγγλίας αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε νέα μονοπάτια που συνδύαζαν τον ροκ ήχο με την κλασική μουσική. Μία προσπάθεια που αναγνωρίστηκε χρόνια αργότερα, καθώς την εποχή που βγήκε το «Concerto for Group and Orchestra» -όπως ονομάστηκε- δεν έτυχε της καθολικής αποδοχής των φίλων του κλασικού, ενώ και οι φίλοι του συγκροτήματος δεν έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτό.

Οργανωτής του όλου εγχειρήματος ήταν ο οργανίστας των Deep Purple, Jon Lord, ο οποίος είχε την περισσότερη γνώση πάνω στο συγκεκριμένο είδος μουσικής. Η συναυλία έλαβε χώρα στο Royal Albert Hall του Λονδίνου και ξεκίνησε με την βασιλική φιλαρμονική ορχήστρα να παίζει την 6η συμφωνία του Μάλκολμ Άρνολντ. Το συγκρότημα αφού έπαιξε κάποια κομμάτια μόνο του όπως το «Hush» και το «Child In Time», ηχογράφησε μαζί με την φιλαρμονική ορχήστρα το «Concerto for Group and Orchestra» που αποτελούνταν από τρία Movements.

Μέσα στο μεγάλο αυτό έργο υπάρχουν επιρροές από Ραχμάνινοφ, Μάλερ και Σιμπέλιους, με τους Deep Purple να τα καταφέρνουν τελικά σε αυτή την προσπάθειά τους, η οποία απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα με το πέρασμα των χρόνων. Μάλιστα, τριάντα χρόνια μετά την αυθεντική ηχογράφηση το γκρουπ παρουσίασε εκ νέου τον πρωτοποριακό δίσκο στο Royal Albert Hall με την συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου, υπό τις οδηγίες του Πολ Μαν.

Αργότερα, πολλά ακόμα συγκροτήματα της ροκ δοκίμασαν την «συμφωνική ροκ» με αρκετά μεγάλη επιτυχία. Ανάμεσα σε αυτά συναντάμε τους Scorpions, καθώς και τους Metallica.

Δείτε παρακάτω στιγμές από την μεγαλειώδη συναυλία του 1969:

Δείτε επίσης στα παρακάτω βίντεο Scorpions και Metallica στο… ίδιο στυλ: