Ζωή Παπαδοπούλου: «Είναι ευλογία να ζεις μέσα στην μουσική…»

Το ταλέντο της Ζωής δεν άργησε να ξεχωρίσει. Την ανακάλυψε ο Μ. Ρασούλης, επέλεξε να την έχει στο πλάι του ο Δ. Μητροπάνος και παραγωγή στον πρώτο δίσκο της έκανε η Χάρις Αλεξίου.

Το μουσικό ταξίδι της Ζωής ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Οι μετέπειτα εξαιρετικές συνεργασίες και οι προσεγμένες επιλογές της οδήγησαν σε 2 ακόμα δίσκους. Οι επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν και γρήγορα η Ζωή κατέλαβε μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του κοινού, εκεί που μόνο ξεχωριστοί και ταλαντούχοι καλλιτέχνες μπαίνουν.

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη της Ζωής Παπαδοπούλου στα Νέα Σου:

Μετά από 3 προσωπικούς δίσκους, τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες και συνεργασίες με σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες, θεωρείς ότι έχεις εκπληρώσει όλα τα μουσικά σου όνειρα;

Ο δρόμος είναι μακρύς, ακόμη βρίσκομαι στην αρχή. Βεβαίως ένα μεγάλο μέρος των ονείρων μου, έχει πραγματοποιηθεί, δύο δίσκοι, ο τρίτος  έρχεται τον Σεπτέμβρη, με τραγούδια νέων ταλαντούχων δημιουργών, του Νεοκλή Νεοφυτίδη, Τάσου Γεωργόπουλου, Απόστολου Ρίζου, Μιχάλη Γελασάκη, Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη, συνεργασίες και παρέες καινούργιες και παλιές, είναι ευλογία να ζεις μέσα στην μουσική, έχοντας αυτά τα δεδομένα…

Ποιες είναι οι δικές σου μουσικές επιρροές; Υπάρχουν καλλιτέχνες που έχεις «μελετήσει» ως προς τον τρόπο που ερμηνεύουν;

Είχα την τύχη, να ακούω μέσα στο σπίτι μου μουσικές από Πόντο κ Κρήτη, τόπους καταγωγής των γονιών μου, αλλά και ρεμπέτικα, παλιά λαϊκά … υποσυνείδητα, λοιπόν, μελέτησα  σπουδαίες φωνές, της Μαρίκας Νίνου, Πόλυς Πάνου, Καίτης Γκρέυ, Γιώτας Λύδιας μέχρι Μοσχολιού, Χαρούλα Αλεξίου. Αργότερα ξεκινώντας να τραγουδάω επαγγελματικά, περνούσα ώρες ατελείωτες μελετώντας τες, προσπαθώντας να ρουφήξω ότι μπορώ.

Σε έχουμε ακούσει να τραγουδάς εξαιρετικά (και επέτρεψε μου το σχόλιο) από λαϊκά μέχρι έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια. Ποια τραγούδια, όμως, δε θα τραγουδούσες και γιατί;

Δεν θα τραγουδούσα στημένα τραγούδια, τραγούδια άψυχα σε στίχο και μουσική.

Από τους νεότερους σε ηλικία συναδέλφους σου με ποιον θα ήθελες να πείτε μαζί ένα τραγούδι;

Με την Αθηνά Ρούτση, τον Δώρο Δημοσθένους, την Μελίνα Ασλανίδου και πολλούς πολλούς άλλους..!

Σε ένα τραγούδι δίνεις μεγαλύτερη σημασία στον στίχο ή στη μελωδία;

Και στα δύο… ίσως λίγο παραπάνω στον στίχο, αυτός είναι που με οδηγεί στο συναίσθημα, στην συγκίνηση.

Ποιο στίχο ξεχωρίζεις και γιατί;

«Αχ, Ελλάδα σ’ αγαπώ και βαθιά σ’ ευχαριστώ γιατί μ’ έμαθες και ξέρω, ν’ ανασαίνω όπου βρεθώ να πεθαίνω όπου πατώ και να μη σε υποφέρω.

Αχ, Ελλάδα θα στο πω πριν λαλήσεις πετεινό, δεκατρείς φορές μ’ αρνιέσαι, μ’ εκβιάζεις ,μου κολλάς, σαν τον νόθο με πετάς μα κι απάνω μου κρεμιέσαι..Μανώλης Ρασούλης.

Πιο επίκαιρος  από ποτέ, δεν νομίζετε?

Έχεις την εμπειρία των μεγάλων συναυλιών πλάι στη Χαρούλα Αλεξίου και το Δημήτρη Μητροπάνο αλλά και σε μικρότερα «παρεΐστικα» μαγαζιά. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε αυτά τα δύο ποιο σου αρέσει περισσότερο;

Αγαπώ εξίσου και τα δύο! Έχω νοιώσει πολύ ζεστά και όμορφα, στις μεγάλες συναυλίες , όπου είχα την χαρά να τραγουδάω δίπλα στον  Δημήτρη Μητροπάνο κ στην Χάρις Αλεξίου και το ίδιο όμορφα κ μοναδικά όταν έφτιαξα την δική μου μπάντα και έπαιξα σε μικρούς χώρους και τα δύο μου έδωσαν πολλά! Η συνύπαρξη σε συναυλίες με τον Δημήτρη  Μητροπάνο με το που ήρθα από Θεσσαλονίκη και κατόπιν με την Χάρις Αλεξίου, μου έδωσαν εμπειρία και δύναμη και με οδήγησαν στην απόφαση να φτιάξω την δική κου μπάντα, να ψάξω να βρω τον δικό μου ήχο και την ταυτότητα.

Η πρώτη σου δισκογραφική δουλειά το 2005, τα «Κρυστάλλινα κόκκινα φιλιά» ήταν σε παραγωγή της Χάρις Αλεξίου. Εκεί συμπεριλαμβανόταν το ντουέτο σου με τη Χαρούλα «Αχ και να σ’ είχα εδώ», που έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία. Φοβήθηκες ότι μια τέτοια αρχή δημιουργεί υψηλές απαιτήσεις για το μέλλον;

Σαφώς μία τέτοια αρχή δισκογραφικά, δημιουργεί υψηλές απαιτήσεις για το μέλλον, αλλά αυτό για κάποιον περίεργο λόγο δεν με φόβισε καθόλου, μου δημιούργησε μόνο την ανάγκη να προσπαθήσω περισσότερο, να ψάξω ήχους, στίχους, τραγούδια που θα με κάνουν καλύτερη και θα με εκφράζουν κάθε φορά!

Ζωή-Παπαδοπούλου1Τι σε κάνει να επιλέξεις ένα τραγούδι για να το συμπεριλάβεις στο δίσκο σου;

Είναι αναγκαίο για μένα να μιλήσει στην ψυχή μου, να με κάνει να συγκινηθώ, να είναι αληθινό άμεσο και να με μεταφέρει κατευθείαν στον κόσμο του..

 

Ο τρίτος δίσκος σου φέρει τον τίτλο «Ξαναγεννήσου» πες μας λίγα πράγματα γι αυτόν;

Ο τρίτος μου δίσκος, με τίτλο «Ξαναγεννήσου», αποτελείται από 6 τραγούδια 5 σπουδαίων δημιουργών, οι οποίοι έχουν να δώσουν πολλά!

Δεν θα σας αποκαλύψω πολλά σε σχέση με τα τραγούδια παρά μόνο ότι για μένα είναι ίσως η πιο αντιπροσωπευτική μου δουλειά!!!

Κυκλοφορούμε τον Σεπτέμβρη!

«Ξαναγεννήσου, βρες την φωνή σου» από τον Τάσο Γεωργόπουλο.

Ετοιμάζεις κάποιες εμφανίσεις για το καλοκαίρι;

Ναι, θα ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα, παρέα με τον Κώστα Μακεδόνα.

Για περισσότερα νέα της Ζωής επισκεφτείτε την προσωπική της σελίδα http://www.zoepapadopoulou.com 

Από εμάς καλή επιτυχία σε όλα όσα κάνεις Ζωή!